h

Coalitieonderhandelingen deel I

5 april 2014

Coalitieonderhandelingen deel I

De SP gaat praten met Weert Lokaal en de VVD over de vorming van een nieuw stadsbestuur. En nu?

Eerst even terug naar de ochtend van 22 maart, de zaterdag na de verkiezingen. Zoals het hoort nam de grootste partij, Weert Lokaal, het initiatief om de gesprekken over een nieuw bestuur van de stad te leiden. Twee vertegenwoordigers van alle zes de partijen die in de nieuw gekozen Weerter gemeenteraad waren gekomen zaten aan tafel en gaven hun mening over de verkiezingsuitslag. Alle partijen gaven aan met elkaar samen te willen werken. PvdA en VVD waren iets terughoudender omdat ze de verkiezingen verloren hadden.

Weert Lokaal schoof als informateur haar partijvoorzitter René Laenen naar voren. De SP heeft daarmee ingestemd. Hij heeft in de week na de verkiezingen gesprekken gevoerd met de vertegenwoordigers van de zes partijen afzonderlijk. Ook zijn er gesprekken met het zittende college van B&W en de ambtelijke top geweest. Vervolgens heeft hij zijn conclusie getrokken en dit intern aan de fractie van Weert Lokaal voorgelegd. De fractie heeft zijn advies beoordeeld en was het daar unaniem mee eens. Op donderdag 3 april werden de zes partijen opnieuw uitgenodigd en maakte de informateur zijn conclusie bekend. In de tussentijd zijn er geen gesprekken en is er op geen enkele wijze contact geweest. Ik vind dat zeer netjes.

De informateur heeft aan Weert Lokaal geadviseerd om de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur te gaan starten met de SP en de VVD. Het verslag is in de bijlage te lezen.

De drie beoogde coalitiepartijen gaven donderdag aan zich aan te sluiten bij het advies en ook met elkaar te willen gaan onderhandelen. De PvdA accepteerde haar rol in de oppositie en kon zich ook vinden in het advies. D66 gaf aan het jammer te vinden omdat ze op basis van haar programma in de beoogde coalitie zou passen maar dat ze vanwege de al voorgestelde wethoudersverdeling buiten de boot valt. Het CDA gaf aan teleurgesteld te zijn dat haar rol als coalitiepartij ophoudt maar dat ze ook in de oppositie uit de voeten kan en het college op inhoud wel of niet zal steunen.

Vanaf aanstaande maandag zullen de onderhandelingen beginnen. Namens de SP zullen Jeroen Goubet en Bert Peterse de onderhandelingen gaan voeren. De onderhandelingen worden aangegaan per onderwerp. ‘Woonklimaat, economie, zorg, participatie en financiën. De drie partijen zullen in de komende twee weken op maandag, woensdag en vrijdagavond bij elkaar aan tafel zitten. Volgende week zaterdag en de vrijdag daarna (Goede Vrijdag) wordt de hele dag ingeruimd. Tussendoor is er ruimte voor overleg met de eigen achterban en krijgen ‘specialisten’ vanuit de verschillende partijen op de verschillende onderwerpen de ruimte om ook hun bijdrage aan de onderhandelingen te leveren. Op het laatst zal er over de wethouderskandidaten worden gesproken.

Over de verdeling van die wethouders zijn de partijen het trouwens al eens. Weert Lokaal (8 zetels) zal twee wethouders leveren. De VVD (5 zetels) en de SP (4 zetels) allebei één.

Het doel is om op 24 april het nieuwe college te installeren, maar als er meer tijd nodig is zal die tijd genomen worden. Ook is al afgesproken dat in ieder geval de SP en Weert Lokaal het akkoord vóór ondertekening eerst aan hun leden zullen voorleggen.

Tot zo ver wat we gaan doen. Zodra er nieuws is zullen we dat uiteraard naar buiten brengen maar dat zal niet altijd kunnen. Het onderhandelingsproces tussen de partijen moet geaccepteerd worden, een broedende kip moet je niet storen.

Jeroen Goubet

U bent hier