h

Nederweert frustreert

13 april 2017

Nederweert frustreert

Een opmerkelijke actie van Burgemeester Evers van Nederweert gisteren. In een brief riep hij de gemeenteraad van Weert op een stokje te steken voor de ontwikkeling van een Van der Valkhotel langs de A2. Een burgemeester die raadsleden in een andere gemeente probeert te beïnvloeden. Ik heb het in mijn politieke leven nog nooit meegemaakt.

In 2006, dus elf jaar geleden, heeft de gemeente Nederweert een overeenkomst met hotelketen Nobis getekend om een hotel te bouwen langs de A2 in Nederweert. Weert en Nederweert ontwikkelen samen het gebied rond de A2 bij afslag 39 waar de twee plaatsen elkaar raken. In elf jaar tijd is er aan de Nederweerter zijde geen hotel gebouwd.

Een tijdje terug diende de Van der Valk-hotelketen een verzoek in om aan de Weerter zijde een hotel te bouwen in hetzelfde gebied. Weert verleend hier medewerking aan. Want Van der Valk zal aan moeten tonen of een hotel met allerlei faciliteiten zoals een casino en een bioscoop op deze plek kan. Er moet rekening worden gehouden met vergunningen, bestemmingsplannen, omgevingsplannen, beeldkwaliteitplannen, planschade, de hele riedel. Aan van der Valk om daaraan te voldoen.

De grond waar het Weerter hotel zou moeten komen is overigens niet van de gemeente. Het is dus in feite de ene particulier die grond van een andere particulier wil kopen. De gemeente kan eigenlijk slechts toetsen aan de zaken die ik net noemde.

Twee dingen.

Ten eerste ben ik van mening dat de overheid, lees de gemeenten Weert én Nederweert,  de genoemde zaken goed dienen te toetsen maar zich verder niet moeten bemoeien met ondernemers die iets willen bouwen. Alle risico’s voor de bouw, exploitatie enzovoorts zijn voor de ondernemer. Als ze er brood in zien, laat gaan. Meneer Evers, waar bemoeit u zich mee?!


MENEER EVERS, WAAR BEMOEIT U ZICH MEE?!


Ten tweede stoort mij de houding van Nederweert. Oké, stel Weert zou proberen de plannen van Van der Valk te dwarsbomen, hoe lang moet er dan nog gewacht worden op Nederweert en op Nobis?

En het is niet de eerste keer dat Nederweert frustreert.

Een tijdje terug ergerde ik me ook al lichtjes aan een poging van Nederweert om het nieuwe winkelcentrum in Leuken langs de Ringbaan-Oost te dwarsbomen. Dit zou te concurrerend zijn voor supermarkten in het dorpshart van de buurgemeente. Wederom: Nederweert, waar bemoeit u zich mee?

De poging slaagde gelukkig niet. En gelukkig diende Weert trouwens geen bezwaar in toen Nederweert niet veel later nieuwe plannen ontvouwde voor supermarkten in haar dorpshart.

CDA en PvdA trapten gisteren in de val. Want het stuk dat aan de commissie werd voorgelegd (waar ik dit verhaaltje mee begon) was eigenlijk niets meer dan een voorstel om procedures voor al die zaken die ik al noemde, vergunningen, beeldkwaliteitplannen enzovoorts, zoveel mogelijk tegelijk te laten lopen. Want als dat achter elkaar moet dan gaat het jaren duren.

Door nu teveel de nadruk op de brief van Nederweert te leggen wordt de suggestie gewekt dat dat er al een plan is. En daardoor gaan we waarschijnlijk aanstaande woensdag de discussie nog eens een keer helemaal overdoen. Waardering trouwens voor VVD-raadslid Van Gemert die het spelletje gisteren haarfijn doorhad en het ook enigszins pijnlijk blootlegde.

Er ligt dus eigenlijk nog helemaal geen plan om een hotel te bouwen, enkel een voorstel procedures daarvoor te versnellen! Als de uitkomst negatief is dan weten we sneller waar we aan toe zijn, als de uitkomst positief is dan kan Van der Valk eerder beginnen met bouwen.

Tijd voor een briefje van burgemeester Heijmans aan de raad van Nederweert?

Ik twijfel over de inhoud; ‘In Weert houdt het gemeentebestuur graag schot in de zaken zodat niet alleen Weert maar de hele regio en dus ook Nederweert erop vooruit gaat. Doet u mee?’. Of; ‘Nederweert, waar bemoeit u zich mee?’

Jeroen Goubet

U bent hier