h

Museumvisie: de langverwachte opleving van een bijna dood museum

14 januari 2017

Museumvisie: de langverwachte opleving van een bijna dood museum

Toen ik met anderen in 2014 onderhandelde over de vorming van een nieuw stadsbestuur werd tijdens die gesprekken één ding al snel duidelijk. De drie beoogde partijen die de stad zouden gaan besturen waren het er roerend over eens dat het met de Weerter musea niet verder kon op de gebruikelijke weg.

Weert had tot voor kort twee gemeentelijke musea. De Tiendschuur in het Stadspark en het Van Hornemuseum in het oude stadhuis tegenover de dekanale Sint Martinuskerk. Ik was het er grondig mee eens om één locatie te sluiten en de andere locatie grondig op te knappen.

Ik ben voor cultuurbarbaar uitgemaakt omdat ik een voorstander was De Tiendschuur te sluiten. Het zij zo. Het is een mooi gebouw. Ik ben er enkele keren in mijn leven geweest, maar ik denk veel Weertenaren laat staan mensen van buiten de gemeente niet. We hebben veel mooie gebouwen in Weert en er is geen reden om te stellen dat de collectie van kunst die in de Tiendschuur tentoongesteld werd niet ergens anders ook tentoongesteld zou kunnen worden.

Voor een kleine stad als Weert is het logischer dat kunst op één plek, het liefst in het centrum, tentoongesteld kan worden zodat het op een herkenbare plek voor Weertenaren en vooral voor mensen die de stad bezoeken te bezichtigen is. Want een museum moet aanspreken.

De Tiendschuur is inmiddels verkocht aan een particulier. Gelukkig. En dat zorgt wat mij betreft voor een verplichting om cultuur in Weert hoog te houden, het opknappen van het Van Horne Museum.

En daar kom ik op die andere afspraak. Een beter gemeentelijk museum. Dat wilde de SP in 2014

Ik wordt erg enthousiast over de plannen die er nu liggen. Één van de meest historische gebouwen in Weert, het oude stadhuis, wordt eindelijk van binnen in de oude staat hersteld en tegelijkertijd ook toegankelijk gemaakt voor de mindervalide. De jaren ’80 plafonds worden uit dit prachtige pand gesloopt, het museum wordt interactief. Met de plannen gaat het museum de ondergesneeuwde trots van Weert in de afgelopen 200 jaar weer laten zien! Ja!

Ik ben hoogst verbaasd door de houding van de VVD. Die partij was tijdens de informatiebijeenkomst  Inwoners afgelopen week onverwachts zeer  kritisch over de plannen. Tijdens de eerder genoemde onderhandelingen voor een stadsbestuur in 2014 was de VVD nota bene initiatiefnemer voor een nieuwe opzet voor het gemeentemuseum. Wethouder Gabriëls kreeg deze taak mee.  Ik snap niet goed wat de VVD wil.

De SP is helder. De plannen voor het nieuwe museum zijn goed. Doorgaan met wat er in de afgelopen dertig jaar is gebeurt, doorgaan met de stoffigheid is geen optie. Voor het eerst in dertig jaar heeft dit stadsbestuur de durf om het museum een impuls te geven.

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt voor om een ‘middenvariant’ voor het opknappen van het museum te kiezen. De SP gaat liever voor de meest ambitieuze variant en zal dit ook tijdens de eerstvolgende commissievergadering kenbaar maken.

Jeroen Goubet

U bent hier