h

De zorgverzekeraars liegen!

21 juni 2014

De zorgverzekeraars liegen!

Gisterenavond organiseerde de cliëntenraad van het Weerter ziekenhuis een informatieavond over de plannen die de zorgverzekeraars hebben om bepaalde behandelingen niet meer te betalen in het Weerter Sint Jans Gasthuis. Ik was erbij.

Zo zouden onder andere de spoedeisende hulp en de geboortezorg uit het Weerter ziekenhuis moeten verdwijnen. Ieder weldenkend mens snapt dat het Weerter ziekenhuis daarna een sterfhuisconstructie zal zijn.

Directeur Hans de Jong en chirurg Joost Verkeyn waren duidelijk. Het Weerter ziekenhuis voldoet aan alle normen zoals die door de toezichthoudende instanties worden gesteld. Op en flink aantal vlakken zoals bijvoorbeeld borstkankeroperaties scoort Weert zelfs enorm goed. Om maar één van nog veel meer voorbeelden te noemen.

De zorgverzekeraars maakt dat niets uit. Die kijken schijnbaar alleen naar het aantal operaties of behandelingen die er in een ziekenhuis uitgevoerd worden. Kwantiteit. Dat zou een maatstaf zijn voor kwaliteit. Voor een aantal zéér specialistische behandelingen is dat zo. Bijvoorbeeld ingewikkelde operaties, operaties die in academische ziekenhuizen plaatvinden.

Maar die vinden in het SJG, een klein streekziekenhuis, bewust niet plaats. Het ziekenhuis kiest er zelf bewust voor dat niet te doen. Heeft daarin samenwerkingsverbanden aangegaan met Eindhovense ziekenhuizen. Voor de rest kunnen de eigen boontjes prima gedopt worden.

Het gaat goed met het Weerter ziekenhuis. Alle toezichthoudende instanties geven het ziekenhuis een ruime voldoende. Voor kleine Nederlandse ziekenhuizen heeft Weert een voorbeeldfunctie.Er wordt voor hoever dat dan ook in de gezondheidszorg gerechtvaardigd zou moeten zijn ‘winst’ gedraaid en het ziekenhuis heeft zelfs financiële ruimte om te investeren in belangrijke nieuwe medische ontwikkelingen en recent in een flinke verbouwing.

Maar de macht ligt bij de zorgverzekeraars. Ze draaien om harde argumenten heen. ‘Het lijkt wel alsof er een agenda is’ aldus de directeur van het ziekenhuis. Ze willen snijden in alles wat ze vergoeden omdat ze dat mogen dankzij foute beslissingen van een fout kabinet.

De directeur van het Weerter ziekenhuis noemt een lijstje van behandelingen die de zorgverzekeraars niet meer willen vergoeden voor het Weerter ziekenhuis. Aldus besproken de dato eind november 2013. Het heeft zijn feestdagen ´behoorlijk negatief beìnvloed.´

Na veel commotie komen de zorgverzekeraars nu niet meer zo duidelijk voor hun plannen uit. Om het onderwerp wordt heen gedraaid en er worden rookgordijnen opgetrokken met valse argumenten. Er zouden zelfs geen lijstjes zijn.

Waarom heb ik meer de neiging om het Weerter ziekenhuis te geloven dan de zorgverzekeraars? Er worden smerige spelletjes gespeeld. Dit kabinet en ook het vorige kabinet dat de plannen heeft ingezet breekt de ziekenhuiszorg voor mensen in de regio af.

De zorgverzekeraars hebben een monopolie. Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut.

Het voort laten bestaan van de bedreigde onderdelen van het Weerter ziekenhuis kost geloof ik rond de 6 miljoen euro per jaar. De 100.000 mensen die in de directe omgeving van het Weerter ziekenhuis wonen betalen per jaar rond de 120 miljoen euro aan zorgpremie. Al die mensen zijn lid van een zorgverzekeraar, in deze regio eentje die meestal aangeduid wordt met de derde en de laatste letter van het alfabet.

Je kunt overstappen. Tip? www.dsw.nl Als dat massaal gebeurt dan doet dat pijn. Zou stemmen met de voeten niet helpen?

Jeroen Goubet

U bent hier