h

Coalitieonderhandelingen deel 3

10 april 2014

Coalitieonderhandelingen deel 3

De eerste inhoudelijke onderhandelingen op het gebied ‘woonklimaat’ zijn afgerond. Dat gaat over dingen als woningbouw, woonomgeving, waardevolle gebouwen, milieu, duurzaamheid, natuur, landschap en infrastructuur. De drie partijen voeren een zeer openhartig gesprek en hebben hier dan ook gemakkelijk overeenstemming over bereikt.

Verkiezingsprogramma’s zijn langs elkaar gelegd, verschillen en overeenkomsten zijn benoemd en bediscussieerd. De programma’s blijken een leidraad, maar heel veel dingen waar de gemeente de komende jaren iets ‘mee moet’ staan niet heel duidelijk in de programma’s. Dat is logisch want de verkiezingsprogramma’s gaan over hoofdlijnen. Alle dingen waar de gemeente voor zorgt gaan veel verder.

Er zit een dusdanige diepgang in de gesprekken dat vooral daar over gesproken wordt. Het erover eens worden lukt. Het is juist uitdagend om niet alles waar de partijen het over eens zijn op te willen schrijven, maar de ruimte te houden voor dat hoofdlijnenakkoord!

De onderhandelingen gaan soepel. Uit de gesprekken, tussen de onderhandelaars direct maar ook in de gesprekken tussen de specialisten van de partijen onderling komt de grote gedrevenheid om de samenwerking tussen SP, Weert Lokaal, VVD te laten slagen naar voren.

Na drie uur was de eerste ronde besloten en gaf iedereen aan wel een pilsje of een rode wijn te lusten. In café de Gotcha werd er nog even nagepraat waar fractievoorzitter Fanida Kadra van de PvdA die toevallig net uit de film kwam van harte welkom bij aanschoof. 

Jeroen Goubet

U bent hier