h

Coalitieonderhandelingen deel 2

8 april 2014

Coalitieonderhandelingen deel 2

Gisteren hebben de onderhandelaars van SP, Weert Lokaal en VVD de koers voor de onderhandelingen de komende tijd uitgezet. Aan de hand van een strak schema zullen eerst specialisten van de partijen met elkaar over groepen van onderwerpen praten, daarna de onderhandelaars om zaken te beklinken.

Alleereerst werd er gesproken over de te volgen route. Er werd besloten steeds om de dag te vergaderen. De tussenliggende dag wordt gebruikt om specialisten van de verschillende partijen alvast naar een volgende onderwerp te laten kijken.

De specialistengroepen zullen kijken naar de overeenkomsten en de verschillen tussen de partijen op de gebieden woonklimaat, economie, zorg en participatie. Wie de specialisten per partij zijn, dat is aan de partij zelf. Het kunnen de onderhandelaars zelf, gemeenteraadsleden of anderen uit de achterban zijn. De groepen adviseren vervolgens de onderhandelaars die verder vrij zijn om te doen wat ze willen met het advies.

Een aantal belangrijke grote onderwerpen die de komende jaren zeker gaan spelen zijn tussen de algemene onderwerpen uitgehaald. Daar wordt apart over gesproken.

Met mededelingen over het inhoudelijke verloop van de onderhandelingen is gisteren afgesproken terughoudend te zijn. De SP zal zich daar uiteraard aan houden.

Sinds gisteren worden ook de kandidaat wethouders van de drie partijen op integriteit getoetst. Het doel is om dit onzerzoek zo vlot mogelijk af te ronden zodat een eventuele presentatie van het akkoord en beediging van de wethouders niet vertraagd hoeft te worden.

De sfeer gisteren was erg goed. De drie partijen zijn gedreven om er met elkaar uit te komen. Jeroen Goubet

U bent hier