h

Vage beslissingen

13 december 2012

Vage beslissingen

Duidelijkheid in de politiek vind ik erg belangrijk. Veel mensen hebben de indruk dat er nogal wat 'gedraaid' wordt. Natuurlijk is er niks mis mee om je mening als persoon of als partij over wat dan ook te veranderen, maar je moet uitleggen waardoor dat zo komt.

Om dat uit te kunnen leggen wil ik eigenlijk alleen beslissingen nemen op basis van feiten. Een 'gevoel' is ook belangrijk, maar dat moet dan wel onderbouwd kunnen worden. En niet vaag blijven.
Wat betreft vage beslissingen nemen is het CDA in Weert kampioen, al doet de PvdA soms een gooi naar de titel. Ik hoor vaak vlammende CDA-betogen waarin men vóór, of waarom men tegen een voorstel is. Althans zo lijkt dat dan. Want vervolgens gaat de gemeenteraad stemmen, en dan is alle kritiek als sneeuw voor de zon verdwenen! De reden van de draai blijft meestal wazig.

Ik neem geen enkele partij een beslissing die ze maakt kwalijk. Dat is namelijk helemaal aan die partij zelf. Maar ik vind het wel vervelend dat ik niet snap waarom beslissingen zonder aanwijsbare reden ineens anders zijn dan een paar minuten daarvoor.

De SP doet er alles aan om zo duidelijk mogelijk te zijn. Spreken in de raad is altijd kort en bondig. Stemmen gaat altijd uit gevoel, maar wel onderbouwd. Een verandering in mening wordt toegelicht, iedereen mag het weten. Er wordt altijd goed nagedacht of een stem niet tegenstrijdig is met een eerdere stem, we willen consequent zijn. Niet alleen zodat de mensen het begrijpen maar ook zodat ik het zelf ook begrijp!

Misschien probeer ik nu wel te vergeefs het CDA en soms die andere partijen in de raad dit in te laten zien. Want waarschijnlijk zal ik me nog heel lang over de wonderlijke beslissingen van het CDA blijven verbazen.

Jeroen Goubet

U bent hier