h

Vrachtwagenverbod Kazernelaan werkt

28 oktober 2012

Vrachtwagenverbod Kazernelaan werkt

Uit een rapport van de gemeente blijkt dat het vrachtwagenverbod voor de Kazernelaan in Weert werkt. Het vrachtverkeer op de weg is sterk afgenomen en hoewel een klein aantal chauffeurs het verbod negeert is er volgens de gemeente geen noodzaak voor verdere maatregelen.

 een prachtige groene tunnel

De Kazernelaan is misschien wel de mooiste laan van Weert door de prachtige zestig jaar oude beuken die er over de volle lengte langs de staan en haar geheel overkappen. Veel vrachtverkeer gebruikte de Kazernelaan als doorgaande route wat veel geluidsoverlast opleverde en de gezondheid van de bomen niet ten goede kwam.

Eind 2007 diende de SP daarom een voorstel in om de Kazernelaan verkeersluw te maken of in ieder geval het vrachtverkeer te weren. Alleen de SP zelf steunde dat voorstel. In 2010 stelde het college toch voor om een vrachtwagenverbod in te stellen op de Kazernelaan. Bovendien werden de wortels van de beuken bemest en belucht om hun levensduur te verlengen.

Het verbod kwam er en na een jaar zijn de resultaten al goed zichtbaar. Ten opzichte van 2008 nam in 2012 het 'normale' vrachtverkeer af van 9,2% van het totale verkeer naar 5,4% en het zware vrachtverkeer zelfs van 6,3% naar 1,3%. Het totale verkeer nam licht af. Van bewoners zijn er geen klachten meer geweest, zowel niet bij de wijkraad als bij de gemeente.

Ook met de bomen gaat het beter. Volgens een recent rapport van de gemeente, het bomenbeleidsplan, kan de Kazernelaan zoals ze er nu uitziet nog minstens een halve eeuw in stand gehouden worden. Onderhoud aan de bomen blijft daarbij wel noodzakelijk.

 een prachtige groene tunnel

Uiteindelijk een overwinning voor de SP, de bewoners rond de laan, de bomen, en iedereen die wil genieten van deze prachtige plek.

Blijft wel over het geweerde vrachtverkeer dat nu een andere route zoekt. Die route loopt met name via de parallel lopende Suffolkweg-zuid langs het kanaal. Hoewel deze provinciale weg beter geschikt is voor doorgaand verkeer is de intensiteit van vrachtverkeer, ook door eerdere andere wegomleggingen, sterk toegenomen. Binnen de bebouwde kom levert dit overlast op voor bewoners langs de weg.

Vorig jaar pleitte de SP voor het aanpakken van dit probleem tegelijk met de geluidsweringen die volgens jaar een stukje verderop aangelegd worden langs de Ringbaan-Noord en de Eindhovenseweg bij Boshoven.

De SP zal over twee weken tijdens de begrotingsbehandeling voor 2013 door de gemeenteraad met een voorstel komen om de gemeente samen met de provincie ook hier een oplossing te vinden.

Jeroen Goubet

U bent hier