h

College snapt nut van demografie: SP voorstel werkt

22 september 2012

College snapt nut van demografie: SP voorstel werkt

Demografie is de tak van wetenschap die zich bezig houdt met bevolkingsontwikkelingen. Voor overheden een essenti?le tak van wetenschap omdat zij met zo'n beetje al hun beleid rekening moeten houden met de bevolkingssamenstelling van morgen. Hoeveel huizen en scholen zijn er in 2030 nodig? Daalt of stijgt de bevolking en wat betekend dit voor het is stand kunnen houden van voorzieningen? Hoe groot is de beroepsbevolking over twintig jaar en wat betekend dit voor de werkgelegenheid?

Een essentiële tak van wetenschap dus. De SP heeft zich daarom jaren sterk gemaakt om het College die demografische ontwikkelingen nauwgezet te laten volgen en regelmatig te rapporteren aan de gemeenteraad zodat we weten waar we op moeten sturen.

Sinds een tweetal jaren gebeurt dit. Met positieve gevolgen. De raad wordt geïnformeerd en kan haar beslissingen beter afwegen, het college kan met het maken van beleid rekening houden met de noden. Dat het college dit ook fijn vindt bleek wel uit een overtuigend betoog van wethouder Kirkels over de bevolkingsontwikkeling in de commissievergadering Ruimtelijke Ordening donderdag.

Zo staat al enige jaren als een paal boven water dat Weert behoefte heeft aan betaalbare koop- en huurwoningen. Nu en in de toekomst. (Dure) appartementen zijn er inmiddels genoeg. Het college zet daarom volop in op sociale woningbouw, ook in het centrum. Met de bevestigende cijfers dat het nodig is in het achterhoofd.

De prognoses laten ook zien dat ze prognoses zijn: ze komen zelden of nooit exact uit. Dat zou ook vreemd zijn, niemand heeft een kristallen bol. Maar ze geven wel trends aan. Trends waar Weert trouwens als het bijvoorbeeld gaat om bevolkingsgroei nog steeds positief tegen af steekt. Verwacht werd dat er vanaf het eerste decennium van deze eeuw een geleidelijke bevolkingsafname van de gemeente te zien zou zijn. Maar er zit nog steeds een beetje groei in.

De SP vindt de demografische cijfers een uiterst nuttig instrument. Ze onderbouwen een sociale koers. Ze onderbouwen ook dat een nog socialere koers nodig is. De SP zal daarvoor blijven pleiten met de cijfers in de hand.

Vanaf 2009 worden demografische ontwikkelingen fatsoenlijk gerapporteerd

U bent hier