Wel of geen compromis?
Wel of geen compromis?
Sommige mensen hebben een enorme hekel aan de politiek omdat er vaak compromissen gesloten moeten worden. Maar of we dat nou jammer, onnuttig, slap, onproductief of wat dan ook vinden, het is in onze huidige democratie nu eenmaal zo.
Democratie betekend niet altijd dat je gelijk krijgt. Jouw mening is net zo belangrijk als die van anderen. Het is de kunst om een meerderheid achter jouw mening te krijgen. En als dat niet lukt moet je water bij de wijn doen om die alsnog te krijgen. Behalve als het te gek wordt. Dan moet je je rug recht houden en zeggen 'barst maar.'
Deze week waren in de Weerter raadsvergadering beide gevallen aan te wijzen.
Toen de SP samen met de PvdA vroeg om een ontslaggolf bij sociale werkvoorziening de Risse terug te draaien omdat de landelijke bezuinigingen die dat veroorzaakten van de baan zijn, schudde de rest van de raad 'nee'. Het was nog te vroeg voor zo'n besluit, misschien komt een nieuw kabinet alsnog met bezuinigingen, te veel onzekerheden over de toekomst.
Wanneer het gaat om het bouwen van bedrijventerreinen, woonwijken, zalencomplexen of wat dan ook die ook aan elkaar hangen met onzekerheden over de toekomst schudt de raad gewoon 'ja'. In toekomstige stenen wordt geïnvesteerd, met de toekomst mensen wordt gespeeld. Dan moet je je rug recht houden, geen compromissen sluiten, en zeggen 'barst maar'. Ik ben ervan overtuigd dat als je het goed uitlegt mensen het best snappen.
Even later was de raad was enorm verdeeld over de bouw van een school voor het dorp Laar en de wijk Laarveld. Twee scholen op die plek, één school op die plek of helemaal geen school op die plek? Wil je water bij de wijn doen om uit de impasse te komen? Kun je dat uitleggen? En haal je er dan een meerderheid mee?
Toen de SP bereid is om water bij de wijn te doen (in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt) lukte het. Dan kun je een compromis sluiten. Ik ben ervan overtuigd dat als je het goed uitlegt mensen het best snappen.
Wel of geen compromis, er bestaat geen handboek voor. Die afweging is misschien wel de kern van politiek. Of je het leuk vindt of niet. Daar mag iedereen daar eens in de vier jaar een oordeel over vellen.
Jeroen Goubet
- Zie ook:
- Jeroen Goubet