h

'Ook al is het geen goud wat er blinkt, soms moet je gaan voor het best haalbare' [Update]

15 maart 2012

'Ook al is het geen goud wat er blinkt, soms moet je gaan voor het best haalbare' [Update]

Afgelopen woensdag werd er in de gemeenteraad gepraat over de bouw van veertien betaalbare koopwoningen aan de Sutjensstraat in de wijk Keent. Al een paar jaar wordt er door de gemeente geprobeerd om het braakliggende terrein in te vullen. En hoewel de behoefte aan betaalbare woningen groot is willen een drietal partijen in de gemeenteraad toch niet gaan bouwen...

De SP vindt dat er werk gemaakt moet worden van het bouwen van betaalbare woningen voor starters. Steeds weer blijkt dat hieraan veel behoefte is in Weert. Het zorgt ervoor dat vaak jongeren toch hun eerste huis kunnen kopen, en het zorgt er ook voor dat mensen niet gedwongen worden om ergens anders te gaan wonen terwijl ze graag in Weert willen blijven.

De veertien betaalbare woningen gaan iets meer dan 170.000 euro kosten, en mogen daarom nèt geen starterwoningen worden genoemd. Het terrein in Keent waar ze gebouwd moeten gaan worden ligt al een paar jaar braak. De gemeente heeft de afgelopen jaren al met veel projectontwikkelaars gesproken om het terrein in te kunnen vullen. Steeds haalden plannen het niet. Niet rendabel, te dure woningen voor die plek, geen markt voor de woningen en uiteraard gaat het de laatste tijd ook nog eens slecht met de huizenmarkt.

Maar het is gelukt. Een projectontwikkelaar wil er gaan bouwen. Hoera! Zou je denken.

Dat vonden vooral de PvdA en D66, maar ook het CDA niet. De woningen zijn te klein, de woningen zijn te smal, de woningen hebben niet voldoende uitstraling, de woningen brengen niet de gewenste impuls in het gebied, enzovoorts.

Inderdaad. Het worden geen villa's. Maar wel betaalbare woningen. En raadslid Henk van de Loo van Weert Lokaal verwoordde het goed. 'Laat de mensen en niet wij beslissen of ze deze huizen willen kopen.' De projectontwikkelaar denkt dat er markt voor is, anders zou hij niet met een plan komen. Wethouder Kirkels legde nog maar eens uit dat dit echt het maximaal haalbare is, dat er geen rek meer in het plan zit. 'Ook al is het geen goud wat er blinkt, soms moet je gaan voor het best haalbare'.

De SP is het daarmee eens. Iets anders lukt niet in de Sutjensstraat ook al had iedereen dat graag gewild. En er is een behoefte aan de betaalbare woningen. Één plus één is twee. Dus bouwen die hap.

En zo gaat het vaak in politiek Weert. Veel praten. Plannen sneuvelen vervolgens of worden verkl**t op details. De grote lijnen worden uit het oog verloren.

Binnenkort wordt er weer verder over het plan gesproken. SP, Weert Lokaal en de VVD willen hoe dan ook bouwen. Een meerderheid in de gemeenteraad.

Jeroen Goubet

Update;

In de raadsvergadering van 22 maart werd het hele debat nog eens dunnetjes overgedaan. De meningen veranderden niet, behalve dat het CDA duidelijkheid verschafte door ook tegen te zijn. Door de meerderheid van SP, Weert Lokaal en VVD gaat het plan door.

U bent hier