h

Meten met twee maten

11 december 2011

Meten met twee maten

Lang werd er weer gepraat over de nieuwe Poort van Limburg in de commissievergadering Ruimtelijke Ordening vorige week woensdag. Zo lang dat het onderwerp van de discussie af en toe zoek was.

Eerder dit jaar werd er over een ander onderwerp ook lang gepraat. Paracommercie. Wat is dat precies? Stel een voetbalclub krijgt subsidie van de gemeente. Tegelijkertijd heeft de club ook een sportkantine waar na de wedstrijden gehapt en getapt kan worden. Dat kun je uitleggen als oneerlijke concurrentie voor de 'gewone' horeca.

Het college van Burgemeester en Wethouders ziet dat zo. Buurthuizen en bijvoorbeeld poppodium de Bosuil maken zich er ook schuldig aan en daarom zijn de regels, bijvoorbeeld rond openingstijden, aangescherpt. Vooral de Bosuil zou het daardoor nog wel eens lastig kunnen krijgen.

Terug naar de Poort van Limburg. Het college deed het voorstel om nog eens bijna 700.000 euro extra in het zalencomplex te steken om het rendabel te krijgen. De beoogde uitbater ziet geen mogelijkheid om anders winst te kunnen maken, en kan het geld niet zelf op tafel leggen.

Los van of dat gewenst is of niet, of de gemeente het wel of niet zou moeten doen, is het ook subsidie aan horeca! Paracommercie!

Dat het daar tussen de regels gelezen écht om ging tijdens de vergadering was veel andere raadsleden nog niet opgevallen. "De SP slaat hier de spijker keihard op z'n kop!" reageerde VVD raadslid Bert Lempens.

Voor de SP was het onderwerp dus niet zoek. De SP wil dan ook niet meer horen dat er niet ge&#239nvesteerd mag worden in de Bosuil, wijkgebouwen of wat dan ook omdat dat tot oneerlijke concurrentie leidt. Horecaondernemers moet zeker niet hun brood afgenomen worden, maar sportkantines, buurthuizen, de Bosuil en de Poort van Limburg zijn belangrijk voor Weert, en daar moeten we niet te moeilijk over doen.

De SP heeft dan ook geen probleem met investeringen in de Poort van Limburg als die maar niet ten koste gaan van andere belangrijke dingen zoals sociale zaken, de zorg, onderwijs, de wijken enzovoorts. Maar het College moet niet meer met twee maten meten.

Jeroen Goubet

SP: Doe niet te moeilijk over een glaasje in de kantine

U bent hier