h

Plan Beekstraat geen aanslag op de portemonnee van de Weertenaar

28 oktober 2011

Plan Beekstraat geen aanslag op de portemonnee van de Weertenaar

Eind vorige maand schreef ik een stukje over 'niet bouwen voor leegstand in de Beekstraat.' In de commissievergadering Ruimtelijke Ordening ging de discussie woensdag verder. De overige partijen zagen in dat ze zich, met het aannemen van het voorstel om zo snel mogelijk wat dan ook te gaan bouwen in de Beekstraat, in de vingers hebben gesneden.

Wethouder Kirkels gaf nogmaals aan dat het bouwen van voor de hand liggende dingen zoals appartementen en winkels niet rendabel is. Precies de kern van het stukje 'niet bouwen voor leegstand in de Beekstraat'. Iedereen leek het daarmee eens.

Maar de partijen zagen nog meer in dat ze zich in de vingers hebben gesneden door te pleiten voor zo snel mogelijk bouwen. Er is namelijk geen geld.

Het college snapt dit en maakt daarom geen wilde plannen. De PvdA noemt dat visieloos en wil er 15 tot 20 miljoen euro tegenaan knallen! Waar de PvdA dat geld vandaan denkt te halen is een raadsel. Andere partijen hielde zich wijselijk een stuk stiller.

Nog steeds steunt de SP het Weerter college van B&W. Geen wilde plannen. Realistische plannen. Het college heeft geleerd van plannen waar de kosten uit de hand lopen. Winkelcentrum De Munt, het nieuwe stadhuis, de Poort van Limburg. Geen open eindjes meer. De SP is daar blij mee.

Wat gaat er dan gebeuren? In een notendop. Het gebied wordt in twee stukken geknipt. Een zuidelijk deel en een noordelijk deel. Zie onderstaand kaartje ter verduidelijking.

Plannen in de Beekstraat

In het zuidelijke deel maakt de gemeente in samenwerking met ondernemers uit de binnenstad een 'doorsteek' tussen de Beekstraat en de Hoogstraat. De rode pijl in het kaartje. Dit kleine gebied wordt ingevuld met winkelruimte. Maar omdat er voor de doorgang ook gesloopt moet worden komen er geen enorme oppervlaktes aan winkelruimte bij. Gebouwen, passend bij de omgeving, en een nieuwe looproute. Het lijkt een aanwinst voor de Weerter binnenstad.

In het noordelijk gebied gebeurt voorlopig niks. Het stadhuis (rood gestreept in het kaartje) wordt gesloopt. De parkeergarage blijft voorlopig staan. Het parkeerdek wordt doorgetrokken tot aan de Beekstraat op de plek waar nu nog het stadhuis staat. Ook de woningen aan de Hegstraat blijven voorlopig staan. Uiteraard blijft men zoeken naar een definitieve invulling voor het gebied maar hiervoor is tijd. Of zou in ieder geval tijd moeten zijn aldus de SP en B&W. Hier pleitte de SP ook al voor aan het einde van het stukje 'niet bouwen voor leegstand in de Beekstraat.'.

Een realistisch plan. Een betaalbaar plan zonden open eindjes. De SP is daar blij mee.

Het ziet er voorlopig goed uit. In november worden de plannen verder gepresenteerd. Hopelijk zijn de andere partijen het dan ook eens en stoppen ze met dromen over luchtkastelen.

Jeroen Goubet

Niet bouwen voor leegstand in de Beekstraat

U bent hier