h

Geen bezwaar tegen cameratoezicht

18 oktober 2011

Geen bezwaar tegen cameratoezicht

De SP heeft geen bezwaar tegen het voorstel van de gemeente om de mogelijkheid voor cameratoezicht in Weert in te voeren. Tijdens de commissievergadering Algemene Zaken van 18 oktober bleken alle partijen in de Weerter gemeenteraad hier ook voorstander van. De SP heeft een paar kanttekeningen;

  • Alleen tijdelijke camera's. De SP wil verplaatsbare camera's om snel in te kunnen spelen op overlast en om te voorkomen dat de overlast zich verplaatst, zoals bij permanente camera?s. Vervelende voorbeelden hiervan komen bijvoorbeeld uit Utrecht. Overlast moet niet verplaatst maar opgelost worden. Camera's kunnen hiervoor een middel kunnen zijn om bijvoorbeeld overlastplegers te kunnen herkennen.
  • Democratische controle. Terecht kan de burgemeester als het nodig is samen met politie en justitie snel besluiten tot het invoeren van cameratoezicht. Wanneer hij zou moeten wachten op een beslissing van de gemeenteraad duurt dat praktisch gezien te lang waardoor er niet ingespeeld kan worden op acute problemen. 'Als het brandt moet je blussen en niet praten'. Wel vindt de SP dat de gemeenteraad criteria moet kunnen stellen aan in wat voor situaties cameratoezicht mag. Niet om beperkingen op te leggen, maar om achteraf te kunnen controleren of het toepassen van cameratoezicht terecht was.
  • Kosten. Tot slot sluit de SP sluit zich aan bij de oproep van de Weerter politiechef tijdens de commissievergadering. Eerst moeten alle andere middelen overwogen worden voordat er besloten wordt om (dure) camera's op te hangen.

In de gemeenteraadsvergadering zal de SP een voorstel (motie) indienen waarin opgeroepen wordt om de gemeenteraad criteria te laten stellen in welke gevallen cameratoezicht mag.

Jeroen Goubet

U bent hier