h

'Cameratoezicht in Weert weer stap dichterbij'

24 oktober 2011

'Cameratoezicht in Weert weer stap dichterbij'

In zijn eerste commissie Algemene Zaken kreeg de vers geïnstalleerde burgemeester Jos Heijmans gelijk al een aantal zware agendapunten voor zijn kiezen. Voorzitter Pierre Sijben noemde bijvoorbeeld het agendapunt over cameratoezicht van 'bovengemiddelde zwaarte'.

Een artikel in Typisch Weert van zondag 23 oktober 2011 door Stefan Berlijn.

In principe was de commissie positief over het voorstel van het college van B&W om de burgemeester de bevoegdheid te verlenen om cameratoezicht toe te staan op openbare plaatsen in Weert in het belang van de openbare orde. De SP maakt zich nog enigszins zorgen over het feit dat als de raad de burgemeester het 'gereedschap' cameratoezicht geeft, ze de controle over het wel en niet plaatsen en de duur van het cameratoezicht kwijt zijn. "Wij zijn geen principieel tegenstander, maar het moet wel een noodmaatregel blijven in plaats van ergens permanent camera's te plaatsen. De beoordeling van de noodzaak ligt bij de burgemeester maar er moet wel een soort overleg komen met bijvoorbeeld de fractievoorzitters voordat er wordt overgegaan op cameratoezicht", aldus Paul Lempens namens de SP.

Leon Heuvelmans van de PvdA waarschuwt voor een schijnveiligheid die kan ontstaan door het toestaan van cameratoezicht. "We moeten oppassen dat we niet gaan geloven dat we met camera's alle problemen kunnen gaan oplossen. In veel gevallen, misschien wel 99 procent, zul je zien dat de beelden van de camera's nog geen bewijs gaan opleveren. Misschien moeten we het budget dat we hiervoor nodig hebben op een nuttigere en effectievere manier inzetten", aldus Heuvelmans.
Ook wees Heuvelmans erop dat het voorstel een absolute wens van de VVD behelst om camera's op de Oelemarkt op te hangen. De reactie van Frans van Eersel was dat het niet alleen de wens is van de VVD maar zeker ook van de inwoners van Weert. "Het is een beetje flauw om elke keer maar weer te roepen dat het de wens van de VVD is, kom nu eens met een eigen visie", reageerde van Eersel gepikeerd.

Vincent van Brussel van D66 zag als enige bezwaar tegen het voorstel dat het Openbaar Ministerie eerder al gezegd hebben niet de absolute noodzaak van cameratoezicht in Weert te zien. "Is het dan geen dood geboren kindje", vroeg van Brussel zich hardop af. Paul Richter, politiechef Weert, liet desgevraagd weten dat cameratoezicht een ingrijpend middel is dat niet in alle situaties effectief hoeft te zijn. "Vergeet niet dat bijvoorbeeld het bekijken van de beelden ook politiecapaciteit vraagt", aldus de politiechef.

Het Openbaar Ministerie staat niet afwijzend tegenover het voorstel en is altijd degene die uiteindelijk toestemming moet verlenen voor het plaatsen van camera's. "De burgemeester verzoekt, de politie adviseert en het OM verleent toestemming. Als er in een wijk camera's worden opgehangen dan wordt de wijk altijd ingelicht en ook wordt het cameratoezicht getoetst door de rechter", aldus een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie.

Burgemeester Heijmans beloofde de raadsleden dat als de toestemming voor het voorstel er komt dat hij 'niet met een kanon op een mug gaat schieten'. "Ik begrijp dat het cameratoezicht een issue is in de gemeenteraad, ik zal er dan ook omzichtig mee omgaan. Maar, de burgemeester bepaalt straks samen met de politie en het OM. De gemeenteraad is dan juridisch niet meer aan zet", lichtte de burgemeester toe.
Heijmans zou het niet onwaarschijnlijk vinden dat er preventief camera's worden opgehangen op de Oelemarkt. In de volgende gemeenteraadsvergadering wordt gestemd over het voorstel.

Geen bezwaar tegen cameratoezicht

U bent hier