h

Niet bouwen voor leegstand in de Beekstraat

30 september 2011

Niet bouwen voor leegstand in de Beekstraat

De Weerter gemeenteraad nam onlangs, op uitzondering van de SP, een voorstel van de VVD aan om meer haast te maken met het opnieuw ontwikkelen van het Beekstraatkwartier, de locatie van het huidige Weerter stadhuis. Het College van B&W had aangegeven dat er vertraging in de plannen is ontstaan en dat er niet meteen in 2013 na de verhuizing van het stadhuis naar de Wilhelminasingel 'herontwikkeld' kan gaan worden. Waarom is de SP het met eens het College? Wil de SP dan geen snelheid om leegstand te voorkomen? Zeker wel, maar niet ten koste van zorgvuldigheid en een gat in de Weerter begroting.

Want voor de hand liggende nieuwe invullingen van het Beekstraatkwartier zijn er niet.

Aan appartementen is in Weert geen gebrek. Flinke aantallen staan er op de rol zoals bij de Poort van Limburg, het nieuwe stadhuis aan de Wilhelminasingel en in de Stationsstraat. Nieuwe ontwikkelingen langs het kanaal en ook elders in Weert zijn op een laag pitje gezet. Nog meer appartementen in de Beekstraat is bouwen voor leegstand. De hoge kosten slaan bovendien een gat in de nu al magere begroting van de gemeente.

Winkels dan? De zorgen over leegstand van winkelpanden in Weert zijn groot en terecht. Onlangs nog organiseerden VVD en PvdA in de Weerter gemeenteraad een groot debat over hoe de leegstand teruggedrongen kan worden. De SP denkt dat het toevoegen van nòg meer winkelruimte aan de Weerter binnenstad daar in ieder geval niet voor zorgt. Integendeel.

Andere vormen van woningbouw? Onlangs pleitte de VVD in de gemeenteraad voor meer aandacht voor de bouw van sociale huurwoningen, starterwoningen en betaalbare woningen voor ouderen. Daaraan is grote behoefte. De SP is het hiermee eens. De bouw van dit soort woningen in het Beekstraatkwartier zou de SP toejuichen, maar de grond in het centrum is duur en de hoge kosten slaan een gat in de nu al magere begroting van de gemeente.

Een veel gehoorde wens onder de Weertenaren om het gebied groen te maken dan? Een soort park in de binnenstad? Andere steden kennen ook van dit soort juweeltjes en het zou een unieke toevoeging aan de binnenstad zijn. Maar de dure grond verder onbenut laten leidt tot hoge kosten die een gat slaan in de nu al magere begroting van de gemeente. Sloopkosten die niet terugverdiend worden nog niet eens inbegrepen.

Voor de hand liggende nieuwe invullingen van het Beekstraatkwartier zijn er niet en het is zinloos om te bouwen voor leegstand. De SP heeft daarom begrip voor de voorzichtigheid van het College van Burgemeester en Wethouders.

Creatieve oplossingen zijn nodig. Maar die schud je niet zomaar uit je mouw. De SP is ervan overtuigd dat het College voortdurend zoekt naar zulke oplossingen, maar moet daarvoor ook de ruimte krijgen. Daarom wil de SP B&W niet vastpinnen op de datum van 2013. We zijn dat verplicht aan de Weertenaar om hem of haar niet met torenhoge kosten op te zadelen en om te voorkomen dat de Beekstraat over dertig jaar alweer gesloopt moet worden.

Jeroen Goubet

U bent hier