h

'Garanties veiligheid gaswinning'

2 september 2011

'Garanties veiligheid gaswinning'

'Schaliegas, veel vragen over boorproces.'

Limburgse politici en de Milieufederatie willen alleen meewerken aan proefboringen naar schaliegas in Midden-Limburg als de veiligheid van burgers door de boringen en de gaswinning niet in het gedrang komt. Dat blijkt uit een rondgang langs de partijen.

Een artikel in Dagblad De Limburger van donderdag 1 september 2011

De nieuwe techniek om met behulp van chemicaliën, water en zand schaliegas te winnen in leisteenachtige lagen wordt niet bij voorbaat afgewezen. Als de veiligheid van burgers maar is gegarandeerd. "We moeten eerst goed weten hoe dat proces in zijn werk gaat en op welke plekken men wil gaan boren", stelt Provinciale Statenlid Bert Kersten (PvdA). "Verder moet er draagvlak zijn bij de bevolking. Het bedrijf zal daarom heel open moeten communiceren met alle belanghebbenden."

Ook het CDA Limburg wijst de plannen van het Britse bedrijf Hutton Energy niet bij voorbaar van de hand. Woordvoerder Hubert Mackus: "we willen eerst weten wat de gevolgen zijn voor de mensen. En of Limburg meeprofiteert als er inderdaad een gasbel onder de grond zit. We willen niet alleen de lasten maar ook de lusten", aldus Mackus

Directeur Hans Heijnen van de Milieufederatie Limburg wijst de plannen van Hutton niet bij voorbaat af. "Maar het klinkt beangstigend dat boringen in Engeland zijn stilgelegd, dus ik zit wel met vragen. Ik vindt ook dat je de overgang naar alternatieve grondstoffen niet moet belemmeren. Zolang je fossiele brandstoffen blijft gebruiken, zoals dit schaliegas, zoek je niet naar alternatieven. Dat is verkeerd. Zonne-energie moet het straks gaan doen."

Ook Ben Rewinkel van de SP heeft veel vragen. "Zo willen we weten waarom die boringen in Engeland precies zijn stilgelegd En hoe het zit met de aardbevingen daar. In Midden-Limburg loopt een breuklijn. Daar is ook een aardbeving geweest. Heeft dat gevolgen?"

D66 in de gemeenteraad van Weert heeft al vragen over de geplande proefboringen gesteld aan B en W van Weert. Zo wil de partij weten hoe het college denkt over de winning van dat gas en of B en W zicht hebben op de gevolgen voor mens en milieu.

De PVV in Limburg ziet wel potentie in de schaliegaswinning, maar wil garanties voor de veiligheid van de burgers. "Als er veel gas zit kan dat zorgen voor banen en inkomsten in Limburg", zegt Statenlid Michael Heemels

SP Limburg: geen proefboringen schaliegas

U bent hier