'Jan Tak neemt afscheid als raadslid'
'Jan Tak neemt afscheid als raadslid'
SP-raadslid Jan Tak stopt als gemeenteraadslid. Tijdgebrek om privéredenen zijn de oorzaak van zijn beslissing. Tak (71 jaar) vertegenwoordigd sinds 2002 de SP in de Weerter gemeenteraad. Op woensdag 21 september neemt Jan Tak afscheid als raadslid.
Jan Tak neemt 5 september afscheid van de gemeenteraad. Foto: Stefan BerlijnEen artikel in Typisch Weert van zondag 28 augustus 2011 door Stefan Berlijn.
Tak: "Elk mensenleven wordt praktisch dagelijks door wijzigingen van omstandigheden overvallen. Het is de kunst van het leven om door die veranderende omstandigheden andere keuzes te maken en daar weer het beste van proberen te maken. Het is daarom, door deze optelsom van mijn persoonlijke werkzaamheden, dat ik de beslissing genomen heb om , in september, te stoppen met het raadswerk." Voor Tak is het een moeilijke beslissing geweest om te stoppen als raadslid van de gemeente Weert en hij heeft er dan ook lang over nagedacht.
"Maar uiteindelijk gaat het om prioriteiten stellen. Natuurlijk ben ik een verbintenis voor vier jaar aangegaan als volksvertegenwoordiger, maar ik heb ook een verplichting naar mijn vrouw en familie toe," legt Tak uit.
Voor Jan Tak was de periode in de gemeenteraad een zeer leerzame periode waar hij veel van geleerd heeft, ook over zichzelf. Tak stond bekend om zijn redevoeringen in de raad die doorspekt water met leuke anekdotes en zeer veel humor. Menigmaal had hij dan ook de lachers op zijn hand. Tak geeft toe dat het een soort tactiek was om enerzijds zijn boodschap over te brengen maar ook om, zeker in het begin als raadslid, zijn angst om voor een publiek te spreken te overwinnen. "Ik had een bepaalde angst om in het openbaar op te treden, mede daarom heb ik de weg van de humor gekozen en dat is me goed bevallen. Ik heb er zelf ook ontzettend van genoten. Er is tenslotte al zo weinig humor in het leven. Daarbij was het ook een groot voordeel dat iedereen in ieder geval aandachtig naar je boodschap luistert als je het op een leuke manier verpakt", lacht Tak.
Zijn laatste toespraak als gemeenteraadslid ligt al klaar en zal op bekende Takkiaanse wijze gebracht worden. Tak is de collega-raadsleden ontzettend dankbaar dat ze hem al die tijd de ruimte gegeven hebben om zijn boodschap op zijn geheel eigen wijze te brengen. "Ik wil me altijd voor de volle honderd procent inzetten. Dan stel je jezelf heel erg kwetsbaar op en dan is het voor andere raadsleden heel gemakkelijk geweest om me belachelijk te maken. Dat hebben ze gelukkig nooit gedaan en daar ben ik ze zeer erkentelijk voor", vertelt Tak.
Tak, die een achtergrond heeft in de sociale werkvoorziening, is de politiek ingegaan omdat hij zelf altijd al een bepaalde visie had op de samenleving. "Je kunt na je pensioen achter de geraniums gaan zitten en klagen over van alles en nog wat of je gaat je actief inzetten om dingen te veranderen. Ik ben er in ieder geval heel veel wijzer van geworden en daarom vind ik het ook jammer om ermee te stoppen. Je bent nooit te oud om te leren", aldus Tak
De politicus is een groot voorstander van zelfwerkzaamheid en participatie. Ook al waarschuwt hij voor de nadelen ervan. "De kloof tussen politiek en de burgers is zo ontzettend groot. Mensen denken dat ze na het uitbrengen van hun stem weinig meer in te brengen hebben en dat klopt eigenlijk ook wel. Als het om de kluif gaat, hebben ze niks te zeggen en luisteren wij ook niet voldoende. Als je wilt dat mensen meedoen, dan moet je er ook in investeren", vindt Tak. Tak beaamt dat hij en zijn fractie zich daar ook schuldig aan maken. Tak: "neem bijvoorbeeld de brieven die mensen sturen aan de gemeenteraad. Daar gebeurt te weinig mee. Deels komt dat ook door puur tijdgebrek, maar ik schaam me er wel voor." Positief is Tak over het dualisme, dat deze periode volgens Tak beter loopt dan tijdens de vorige raadsperiode.
Door zijn achtergrond heeft Tak zich met name ingezet voor de sociale werkvoorziening in Weert, maar ook de wijk- en dorpsraden hebben zijn interesse. Waar Tak trots op is, is dat hij voor elkaar heeft gekregen om naast een economisch jaarverslag voor de sociale werkvoorziening ook een sociaal jaarverslag te laten opstellen. "Je werkt tenslotte met mensen en het moet niet altijd om de cijfers draaien", vindt het raadslid. Maar uiteindelijk vindt Tak het leukste om mensen te helpen die bij hem persoonlijk aankloppen voor hulp. "Na een tijdje weet je als raadslid natuurlijk de weg en krijg je deuren open die voor andere mensen misschien gesloten. Iemand anders zou misschien door een organisatie of instelling met een kluitje in het riet worden gestuurd. Maar Jan Tak niet hoor. Maar Jan Tak niet hoor. Dat had ik ook pas veel later in de gaten, in het begin was ik denk ik veel te fatsoenlijk", lacht Tak.
Jan Tak is niet snel tevreden, maar ook een bescheiden mens. Een oordeel over zijn functioneren als raadslid laat hij graag aan anderen over. "Het is in ieder geval goed voor mij geweest. De meeste voldoening haal ik uit het individuele werk dat ik heb kunnen verrichten. Waarschijnlijk blijf ik, samen met Herman Beuvens, wel als een soort denktank actief voor de SP. Maar dan moet er wel naar ons geluisterd worden en moet het niet alleen voor de show zijn", aldus Tak. Zijn grootste politieke teleurstelling wil Tak niet noemen, die bewaart hij voor zijn, hoogstwaarschijnlijk, legendarische afscheidstoespraak.
De opvolger van Jan Tak is Bert Peterse, 28 jaar en ambtenaar bij de gemeente Peel en Maas. Peterse woont samen met zijn vriend in Boshoven en gaat zich onder andere met de commissie Economische Zaken bezighouden.
SP-raadslid Jan Tak stopt- Zie ook:
- Jeroen Goubet