h

Politiek is soms onbegrijpelijk

2 juni 2011

Politiek is soms onbegrijpelijk

Tijdens de afgelopen raadsvergadering ging het over een wat mij betreft tamelijk onbelangrijk onderwerp, het 'HCE' oftewel Hippisch Centre of Excellence. Het HCE wordt een kenniscentrum voor de paardenhouderij in de Nederlandse subtop om nog beter te worden en wellicht door te stromen naar de top. En Weert op de kaart te zetten natuurlijk. Met de vraag aan de gemeente om 250.000 euro bij te lappen.

Los van wat ik er zelf van vindt was het een interessante discussie. Het onderwerp kwam eerder deze maand al terug in de commissievergadering Ruimtelijke Zaken waar ik in zit. In commissievergaderingen worden meestal de stellingen ingenomen. Dat is jammer. Partijen doen er hun zegje, discussiëren, maar luisteren niet naar elkaar. Men heeft van tevoren al een standpunt bepaald en dat staat voor 95% vast. Wat overblijft is het luisteren naar de argumenten waarom men vóór of tegen is.

Zo ook tijdens de commiesvergadering. Duidelijk was dat er zich een meerderheid vóóhet voorstel aftekende. VVD, Weert Lokaal en D66 waren voor. SP tegen, bij de PvdA twijfel. Daarom hing alles af van het CDA. Raadslid Pierre Sijben van het CDA trok fel van leer tegen het HCE. Hij had er duidelijk goed op gestudeerd en over nagedacht. Met een stuk of vijf zes argumenten die allemaal hout sneden haalde hij het voorstel onderuit.

Vorige week woensdag tijdens de raadsvergadering werd de discussie (helaas) nog eens dunnetjes overgedaan. Alle partijen hadden dezelfde argumenten en hetzelfde verhaal om het wel of niet te doen. Zo ook het CDA. En het leek erop dat Sijben nog wat meer huiswerk had gedaan. Wat mij betreft was zijn verhaal niet te kraken.

Binnen de PvdA bleek er tweespalt. Twee raadsleden waren voorstander van het HCE, twee raadsleden niet. Een collega-raadslid van de PvdA naast mij vroeg 'wat gaat het CDA nu eigenlijk doen'. Ik zei 'als ik dat verhaal van Sijben hoor dan laten ze geen spaan heel van het voorstel'.

Even tellen hoe het ervoor staat. Drie SP raadsleden tegen. Twee PvdA'ers tegen en de CDA'ers. Bij elkaar 11 van de 29 zetels. Geen meerderheid, het voorstel ging het halen.

Op het moment van stemming gebeurde er iets onbegrijpelijks. Bij de vraag van de burgemeester 'wie is er vòòr dit voorstel' gingen alle zes handen van het CDA omhoog! Met het voorstel dat vijf minuten daarvoor tot op de grond toe afgebrand was werd nu ingestemd. Zonder blikken of blozen. Mijn verbazing werd gedeeld door mij collega-fractiegenoten maar om de een of andere reden niet door de rest van de raad! Of ze lieten dat niet blijken.

Ik snap er nu een paar dagen later nog steeds niks van. Waarom stemde het CDA vòòr? Was al die kritiek voor de bühne? Willen ze trouw blijven aan de coalitie waar ze deel van uitmaken? Was het een eenmansactie tégen van raadslid Sijben en was de rest stiekem toch voor waardoor hij moest inbinden? Ik snap het niet.

Misschien ligt het aan mij. Maar één ding snap ik wel. Door van dit soort vreemde acties verliezen mensen hun vertrouwen in de politiek.

Jeroen Goubet

U bent hier