h

'Variant N280 bedreigt natuur'

24 mei 2011

'Variant N280 bedreigt natuur'

'Moeselpeel door ontbreken wandelpaden onbekend natuurgebied'

Variant 3 voor de nieuw aan te leggen tweebaansweg N280 lijkt de Moeselpeel te ontzien. Maar schijn bedriegt, blijkt tijdens een wandeling door het gebied.


Wandelaars verkennen het gebied rond de Moeselpeel waar een van de varianten van de nieuwe N280 is gepland. Foto Franco Gori

Een artikel in Dagblad de Limburger van maandag 23 mei 2011 door Pieternel Kellenaers.

Groot is de opkomst met nog geen vijftien man niet voor de wandeling bij de Moeselpeel die SP en GroenLinks gisteren organiseerden. Ongerust zijn de belangstellenden des te meer. "Mijn bijen vliegen iedere dag de Peel in", zegt imker Rutger Kruitwagen die aan de Gebleekte Steeg woont. "Het is onzeker wat die doen als daar een weg ligt. Het is sowieso zonde voor de natuur. Eerst koopt de gemeente varkenshouder Saes uit om dit natuurgebied te beschermen en nu wordt die natuur weer bedreigt."

Van de acht varianten voor de nieuw aan te leggen tweebaansweg N280 (Roermondseweg) die de Provincie nu onderzoekt buigt nummer 3 voor de spoorwegovergang richting Altweerterheide af. "Als ook nog de IJzeren Rijn weer in gebruik wordt genomen, gaat elke zes minuten de spoorwegovergang dicht en stopt het verkeer op," legt SP-raadslid Jeroen Goubet uit. "Een tunnel of een brug bij de overgang is een dure oplossing maar een weg door de drassige Peel is een ramp voor het gebied omdat het de watervoorziening verstoort en daardoor uitdroging dreigt."

Dat er nog maar zo weinig verzet hoorbaar is tegen de variant langs de Moeselpeel komt volgens woordvoerder Paul Bausch van buurtcomité Moesdijk door de onbekendheid met het gebied. "Er zijn nauwelijks wandelpaden in het 90 hectare groot natuurgebied. Rietstekers met een vergunning zijn zo ongeveer de enigen die erin komen. En natuurlijk beschermde diersoorten als de hermelijn en de kamsalamander."

Aan de Gebleekte Steeg maakt Bausch de wandelaars attent op het compensatiebos dat daar vijf jaar geleden is aangelegd. Vanwege de bomen die gekapt zijn bij de aanleg van Kinderpretland. "Verdwijnt dat straks weer voor de Roermondseweg?" Even verderop houdt Bausch de pas in bij het nieuwe landgoed Knaepesbert. "In deze wij komt een groep van 45 reeën. Waar moeten die heen als hier een tweebaans weg wordt aangelegd?"

Eind juni buigt de Weerter gemeenteraad zich over de uitgewerkte varianten van de provincie.

Zondag wandeling door bedreigde Moeselpeel

U bent hier