h

De SP bewijst in de praktijk dat vergoeding raadsleden omlaag kan

27 april 2011

De SP bewijst in de praktijk dat vergoeding raadsleden omlaag kan

Op een zakelijke manier wordt door Niels Klaassen in de rubriek 'achtergrond' van Dagblad de Limburger van vrijdag 22 april berekend wat een gemeenteraadslid als vergoeding voor zijn werkzaamheden ontvangt. Tussen de zeven en tien euro per uur. De SP bewijst dat de vergoeding voor raadsleden omlaag kan zonder dat er een tekort ontstaat aan mensen die bereid zijn om het volk te vertegenwoordigen.

Dit artikel werd in ingekorte vorm gepubliceerd in Dagblad De Limburger van maandag 2 mei 2011 in de rubriek 'brieven'

Het bezuinigingsvoorstel van het college om te korten op de vergoeding voor gemeenteraadsleden is slecht gevallen in de Weerter raad. Alleen de SP is er voorstander van. Een gehoord argument vanuit een andere politieke partij is 'dan krijg je helemaal niemand meer die in de raad wil'. De SP bewijst nu al het tegendeel.

In tegenstelling tot de meeste partijen is politiek voor de SP breder dan de gemeenteraad alleen. Buiten de raadszaal worden samen met mensen bij u en mij in de straat grotere successen behaald. Ruim de helft van de bijna tweehonderd SP leden in Weert is in dit soort buitenparlementaire acties actief voor de partij. Zij krijgen hier géén vergoeding voor.

De SP zou het oneerlijk vinden om haar raadsleden wel een vergoeding voor hun inzet te geven en haar actievoerders. Daarom staan SP raadsleden, inclusief mijzelf, 75% van hun vergoeding af aan de partij zodat deze hiermee haar acties kan financieren. De overgebleven 25% is een onkostenvergoeding voor het raadslid.

Ondanks deze afdrachtregeling heeft de SP geen problemen met het vinden van geschikte mensen die de partij in de gemeenteraad willen vertegenwoordigen. Integendeel, het pure idealisme waarin geld geen rol speelt spreekt velen aan. En de eerder genoemde buitenparlementaire acties zijn tevens een bron van nieuwe leden en kandidaten.

De SP bewijst dus dat de raadsvergoeding omlaag kan. En als een andere politieke partij denkt daardoor geen volksvertegenwoordigers meer te kunnen vinden, dan moet ze eerst bij zichzelf te rade gaan.

Jeroen Goubet
gemeenteraadslid SP Weert

U bent hier