h

In n oogopslag

27 december 2010

In n oogopslag

Van beroep ben ik chemisch laborant. Scheikundige. Resultaten van proeven stoppen chemici (maar ook zo'n beetje alle wetenschappers en wie nog meer) meestal in een tabelletje. Een tabel ordent de cijfers, maar maakt er ook een brij van. Een tabel, dat zijn onoverzichtelijke vakjes met cijfers.

Veel handiger is het om van tabellen grafieken te maken. Van onoverzichtelijke cijfers één plaatje maken. Met een grafiek presenteer je een hele berg informatie in één oogopslag.

Ik kwam onlangs op het idee om het tabelletje 'aantal leden van de SP in Weert' eens tot een grafiek om te vormen. De SP in Weert is er trots op dat ze al elf jaar op rij een groeiend aantal leden kent, dus waarom niet eens een keer dat tabelletje zichtbaar maken.

Daarna bedacht ik me dat ik ook ooit een tabelletje had gemaakt van het percentage stemmen dat de SP bij alle verschillende verkiezingen in Weert behaalde. Gemeenteraadsverkiezingen, Provinciale Statenverkiezingen, Tweede Kamerverkiezingen en Europese verkiezingen. Alle gelegenheden waarbij de Weertenaar op de SP kon stemmen verzameld.

Zou er een verband bestaan tussen het aantal mensen dat op de SP stemt en het aantal mensen dat lid is van de SP? Dat zal haast toch wel?

Zoals zo vaak geeft een grafiek in één oogopslag het antwoord.

Jeroen Goubet

U bent hier