h

Wat gebeurde er nog meer bij de begroting?

11 november 2010

Wat gebeurde er nog meer bij de begroting?

In de nieuwsberichten heeft u al kunnen lezen over de belofte van B en W om eindelijk de begroting 'smart' te maken. En over het voorstel van de SP om een chemisch afval-taxi te onderzoeken. Tijdens de behandeling van de begroting voor 2011 zijn er meer zaken vermeldenswaard, waar de SP aandacht voor vroeg.

De wethouder verkeer (Kirkels, VVD) gaat per doelgroep de promotie van de stadsbus verder oppakken. De SP vroeg daar in het verleden al meerdere malen om. De bezorgdheid om De Risse werd gedeeld door wethouder Litjens (Weert Lokaal). Dezelfde wil een rol spelen mocht de afbouw van het postbedrijf TNT verder doorzetten, zodat mensen niet in de WW komen. De SP vroeg om een vervolg op het protest van de gemeente tegen de a-sociale bezuinigingen op onder andere het geld voor gemeenten voor zorg, werk, sociale werkvoorziening en inkomen. Voorlopig sluit het college aan bij het protest van de VNG (vereniging van gemeenten) hiertegen. Wethouder Kirkels gaat in gesprek met de bewoners op de Koekoeksweg in buurtschap Moesdijk over de verkeersproblemen en geluidsoverlast op de doodelopende enkelbaans weg. Na eerdere actie van de SP en bewoners eind vorig jaar neemt de overlast daar toch weer toe.

Volgens SP-raadslid Jan Tak waren een aantal zaken opvallend tijdens de begrotingsbehandeling. "Ten eerste dat er voor het eerst echt werd gediscussieerd over onderwerpen, waardoor de planning uitliep. Een goede zaak, het echte debat mis ik wel eens in de raad. Ten tweede werden er veel voorstellen, ook van de oppositie, overgenomen door burgemeester en wethouders. Ten derde merk je dat de coalitiepartijen niet per s? een blok vormen, bijvoorbeeld werden een tweetal voorstellen door de combinatie SP-PvdA-VVD overgenomen door een meerderheid."

Helaas werden er ook enkele voorstellen niet overgenomen, onder andere over meer sociale woningbouw, veiligheid in de wijken en minimabeleid. SP en PvdA waren daar wel voor.
Een voorstel van de SP voor betere gemeentelijke dienstverlening 'af van de zesjes-cultuur!' werd ondersteund door een meerderheid van PvdA en VVD.

Komend voorjaar zullen tijdens de bespreking van bezuinigingsvoorstellen de échte grote keuzes worden gemaakt.

U bent hier