h

'Niet zomaar aan de bak'

12 november 2010

'Niet zomaar aan de bak'

'Kabinet bezuinigt op sociale werkvoorziening. Veel effecten nog onduidelijk'

'Minder mensen in de sociale werkplaatsen, meer mensen met een gewone baan', stelt het kabinet. Weinigen zullen het daar niet mee eens zijn. Maar voor die 'gewone baan' is wel begeleiding nodig, en geld. Dat laatste is er niet: 700 miljoen wordt er bezuinigd


Om zeven uur vanochtend deelde de SP een protestfolder uit aan medewerkers van de sociale werkvoorziening De Risse in Weert. Foto: Jeroen Kuit

Een artikel in Dagblad De Limburger van donderdag 11 november 2010 door Niels Klaassen.

De meeste Risse-werknemers weten wel dat er 'iets' aan zit te komen. Bezuinigingsplannen van het kabinet met betrekking tot sociale werkvoorzieningen blijken voor sommigen zelfs reden tot grote zorg, weet een vrouw die liever anoniem wil blijven. "Bij mezelf valt het mee, ik heb psychische problemen en zit in de bijstand. Maar je hebt hier mensen die half verlamt zijn of doof. Die komen echt niet zomaar bij een gewoon bedrijf aan de bak."

Terwijl dat wel de filosofie is van het nieuwe kabinet: meer mensen 'gewoon' aan het werk, minder in de sociale werkplaatsen. Maar de manier waarop de plannen worden uitgevoerd, leiden tot weerstand van onder meer SP en PvdA.

De SP in Weert deelde gisterochtend folders uit aan Risse-werknemers. Veel gehoorde reactie: 'de sociale werkvoorziening is er niet voor niets' en 'werken bij gewone bedrijven is prima, maar dat moet goed begeleid worden'. Want die begeleiding, daar draait het volgens betrokkenen allemaal om.

'Den Haag' kan wel zeggen dat meer mensen met een beperking een gewone baan moeten krijgen; er moet goede opvang zijn, weet directeur Jan Karel Jobse van De Risse. En dat kost geld. "En hoe dat wordt ingevuld straks weten we hier ook nog niet."

De wetgeving Wajong, WSW en WWB voor mensen met een beperking wordt zodanig aangepast dat naar verwachting landelijk 30.000 mensen minder in de sociale werkvoorziening terecht kunnen. Idealiter werken die dan in een gewoon bedrijf, maar de bijstand dreigt. "En dan komen de meest kwetsbaren achter de geraniums" zegt Paul Lempens van de SP.

Wat er met de huidige groep bij de Risse gebeurt is nog onduidelijk. Directeur Jobse: "We hebben geluiden opgevangen dat de bestaande groep die hier werkt kan blijven. Maar dat is nog niet keihard uitgesproken." Het lot van bijna tweehonderd mensen die op de wachtlijst staan in Weert is nog ongewis. "Die zullen vooralsnog gewoon bij ons komen zodra er weer plek is. Maar als de nieuwe wetgeving straks in werking treedt, gaat de gemeente Weert daarover. En dan is nog maar de vraag of de mannen en vrouwen bij ons terecht komen, bij een 'echte' baan of in de bijstand."

Aan de poort bij de Risse: actie tegen bezuinigingen sociale werkvoorziening

naschrift SP: het betreft 600 ipv 700 miljoen. de actie kan ook via internet worden gesteund; www.armoedewerkniet.nl

U bent hier