'Geen geld voor herstel Lichtenberg'
'Geen geld voor herstel Lichtenberg'
Op een regenachtige middag verzamelt een groep mensen zich op het terrein van de Lichtenberg. De groep bestaat uit gemeenteraadsleden, jongerenwerkers, wethouders en andere belangstellenden, vrijwel allemaal gewapend met een paraplu. Die middag is bekend geworden dat het theatercomplex uit de jaren vijftig is uitgeroepen tot rijksmonument.
Een artikel in Typisch Weert van zondag 21 november door Stefan Berlijn.
De groep mensen heeft zich verzameld om het resultaat te bekijken van de werkzaamheden die een groep jongeren heeft uitgevoerd om het verwaarloosde complex weer toonbaar te maken. De jongeren hebben via het project 'van bijstand naar werk' een aantal dagen hard gewerkt om de Lichtenberg op te ruimen. Onder andere raadslid Paul Lempens van de SP heeft een ochtend lang de mouwen opgestroopt om zijn steentje bij te dragen aan het werk. Wethouder Frans Strik van de gemeente Cranendonck heeft speciaal tijd gemaakt om het werk van de jongeren te bekijken. De gemeente Cranendonck heeft positieve ervaringen met het project 'van bijstand naar werk' en wil ook de gemeente Weert enthousiast maken om op deze manier met jeugd te werk te gaan.
Nu de Lichtenberg weer enigszins toonbaar is gemaakt, staat de volgende uitdaging al weer klaar. Waar is er nog geld te vinden om het hoogst noodzakelijke herstel te financieren? Wethouder Coolen rekent op overheidssteun om het complex op te knappen en denkt dat door het verlenen van de status van rijksmonument er allerlei subsidies beschikbaar komen om het theater weer geschikt te maken voor culturele evenementen.
Een ander obstakel dat genomen dient te worden is het eigendomsrecht. Deze is nu nog in handen van Ad Gordijn. De gemeente heeft slechts een gedeelte van de gronden in haar bezit. Het gaat dan om de Mariakapel en de toegang tot het complex.
Het CDA maakt zich ernstig zorgen om het geldgebrek dat de gemeente heeft om concreet werkzaamheden uit te voeren. "We zijn blij dat de Lichtenberg formeel een Rijksmonument is geworden. Van de andere kant drukt deze situatie ons ook met de neus op een aantal lastige feiten", aldus Marianne op de Kamp van het CDA. "De huidige eigendomssituatie is een ernstige belemmering voor definitief herstel van de Lichtenberg. Verder zijn er ook nog helemaal geen plannen voor exploitatie anders dan een idee om er culturele activiteiten te organiseren. Er is geen geld voor herstel, er is niet eens geld voor medefinanciering voor het noodherstel. Hier moeten we echt een oplossing voor proberen te vinden."
Wederopbouwcomplex De Lichtenberg stamt uit de periode 1954 - 1959. Het is ontworpen als faciliteit voor het Bisschoppelijk College bij de toenmalige nieuwbouw aan de Kazernelaan / Nelissenhofweg. In de huidoge fase wordt ingezet op het aankopen van resterende gronden, (nood)herstel, het opstellen van een bestemmingsplan, uitvoeren van bodemsanering en het werven van fondsen/sponsoren/subsidies.
Lempens helpt mee met onderhoud Lichtenberg
De Lichtenberg nu ècht Rijksmonument!
- Zie ook:
- Jeroen Goubet