h

Groen Links snapt het niet zo goed

4 februari 2010

Groen Links snapt het niet zo goed

Op haar website schrijft Groen Links dat het niet goed snapt hoe openluchttheater de Lichtenberg in Weert zo heeft kunnen vervallen. Op een nogal neerbuigende manier wordt uitgelegd waarom de Lichtenberg gebouwd is "Een katholiek internaat voor de kweek van priesters. In de wederopbouwperiode werd er blijkbaar al veel geld geinvesteerd in prestigieuze plannen door de katholieken". Tja, ik vindt dat een nogal botte manier van je mening geven, maar in ieder geval klopt het verhaal tot hier nog min of meer.


Het amfitheater van de Lichtenberg sterk in verval anno 2006. Foto F. Meuwis.

Wat dan volgt is een vreemde gedachtekronkel van GroenLinks, of gewoon slecht het huiswerk gedaan, over wat er is gebeurt met de Lichtenberg.

"Blijkbaar vonden de katholieken het niet meer nodig hun investeringen te onderhouden en te exploiteren voor de Weerter bevolking. Ineens, geen idee door wie geinitieerd, staat het complex weer hoog op de agenda. We moeten er iets mee!?! Het wil namelijk niet verdwijnen?? Met de verkiezingen in zicht worden er allerlei konijnen uit de hoed getoverd. Wat zijn dit allemaal voor capriolen???? We snappen het niet zo goed bij GroenLinks."

Dan maar even een korte uitleg van de SP. De Lichtenberg, althans het theater, wordt al jarenlang gepacht door bouwondernemer Gordijn uit Weert die we nog kennen van andere snode plannen. In zijn 'huurovereenkomst' staat dat hij de pacht oneindig lang eenzijdig mag verlengen. Met andere woorden, Gordijn is praktisch eigenaar van het theater, en het liefst zou hij het tegen de vlakte gooien. Op de grond wil hij waarschijnlijk luxe villa's, kuuroorden, maneges, of wat dan ook bouwen. Met historisch erfgoed heeft Gordijn niks, want hij laat het unieke theater al jaren bewust wegrotten. Ondanks verzoeken mag de gemeente van hem nog niet eens minimaal onderhoud plegen om instorten van het gebouw te voorkomen.

Waarom staat de Lichtenberg nu weer in de belangstelling? Vooropgesteld is de Lichtenberg waarschijnlijk nooit uit de belangstelling van heel veel mensen geweest, en zeker niet uit de belangstelling van de SP. Kijk maar eens hier en hier

De Lichtenberg staat weer in de belangstelling omdat het complex in 2006 een gemeentelijk monument werd. Dat biedt meer bescherming tegen sloop. Kansen en geld voor het opknappen van het complex komen er pas echt zodra het een Rijksmonument wordt. En dat werd in 2007 besloten door minister Plasterk. De Lichtenberg wordt in 2011 een Rijksmonument (omdat een Rijksmonument minstens vijftig jaar oud moet zijn en het theater werd gebouwd in 1961)
waardoor het niet gesloopt mag worden, maar opgeknapt en onderhouden moet worden.

Uiteraard moet, voordat de Lichtenberg opgeknapt en weer voor iedereen toegankelijk wordt, het probleem van de eigendom opgelost worden. Het is te hopen dat Gordijn voor een tweede keer het onderspit delft.

Kortom, helemaal geen verkiezingsstunt GroenLinks. De volgende keer beter je huiswerk doen!

U bent hier