h

Weert Lokaal is niet eerlijk

16 mei 2009

Weert Lokaal is niet eerlijk

Afgelopen week viel weekblad De Trompetter in de bus met op de achterkant een paginagrote advertentie van Weert Lokaal. Het opvallendste bericht gaat over René Verheggen onder de titel 'René Verheggen bedankt!' Met belangstelling begon ik te lezen. Ik verwachtte een mooie bloemlezing over de resultaten die Verheggen voor Weert heeft geboekt in zijn vele politieke jaren. Dat het wellicht ook een objectieve, genuanceerde uitleg zou bevatten over het waarom en hoe van het opstappen. Misschien wel excuses voor zijn fouten.

Maar in de eerste zin gaat het helaas al mis. ??Rene Verheggen heeft onder grote politieke druk bedankt voor zijn raadszetel?? staat er. ??Helaas mocht hij zijn ambtstermijn van de politieke partijen niet afmaken,?? zo gaat het verder.

Uiteraard is het heel vervelend voor een politieke partij als iemand uit de eigen gelederen in opspraak komt. En ik kan me voorstellen dat je uit frustratie dan misschien geneigd bent de schuld bij anderen neer te leggen. Maar het feit dat Weert Lokaal dit hier openlijk uitspreekt, en dan ook nog eens de manier waarop, vind ik niet netjes.

De eerste zin probeert duidelijk de schuld bij anderen te leggen. Ik vindt dat de raad heel netjes en integer heeft gehandeld, beter had waarschijnlijk niet gekund. En er was zeker geen sprake van druk. Jan Tak heeft dit namens de SP later heel netjes verwoord.

Er is onafhankelijk onderzoek gedaan naar de toen nog mogelijke fouten die Verheggen zou hebben begaan. Hij heeft ook zelf aan dat onderzoek meegewerkt. De conclusie van dat onderzoek was dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, en dat die fouten door Verheggen zelf zijn gemaakt. Daarop hebben bijna alle partijen in de raad de logische conclusie getrokken dat het beter zou zijn als Verheggen op zou stappen als raadslid.

Dat brengt mij bij de tweede uitspraak. ??Helaas mocht hij zijn ambtstermijn van de politieke partijen niet afmaken.?? Die uitspraak is zelfs helemaal niet waar, want niemand kan een raadslid onder normale omstandigheden dwingen om zijn raadszetel op te geven. Niemand. Het kan hooguit als een raadslid artikel 15 van de gemeentewet overtreedt. Dat heeft Verheggen niet gedaan. De raad kon hem dus helemaal niet dwingen om af te treden.

Verheggen heeft zelf aan de raad gevraagd of hij nog voldoende vertrouwen genoot. Mede hierop zou hij zijn beslissing om wel of niet aan te blijven baseren. Naar aanleiding van de conclusies in het onderzoeksrapport heeft de gemeenteraad met uitzondering van Weert Lokaal zelf en D66 toen aangegeven geen vertrouwen meer in hem te hebben. Weert lokaal verdraait nu dat oordeel, een antwoord op een vraag die Verheggen zelf stelde, naar een beschuldiging richting de raad. Dat vind ik niet eerlijk.

Even verderop staat in het stukje: ??De timing van het bekend maken van de betrokkenheid van ons raadslid aan de vooravond van het definitieve besluit stemt tot nadenken, zeker gezien het feit dat René zijn adviseurschap altijd heeft toegegeven als er naar gevraagd werd. Zeker stemt de felheid en verbetenheid op internet waarmee de zaak is aangegaan door een collega-partij nog geen minuut na die raadsvergadering, tot nadenken. Weert Lokaal bedankt voor dit soort van politiek voeren! In het belang van de inwoners van Weert. Die zijn niet gebaat bij politiek gekissebis.'

Dat vind ik erg hoogdravend, het zijn nog meer verdachtmakingen, en het is een duidelijke sneer richting de PvdA. En probleem is dat in ieder geval vanuit de raad niemand ooit, door goed vertrouwen in elkaar, heeft gevraagd naar het adviseurschap van Verheggen. Dat had hij zelf moeten vertellen! Nogmaals ik vind dat de raad heel netjes en integer heeft gehandeld. En er was zeker geen sprake van druk, felheid, of verbetenheid. Erg zware conclusies.

Bovendien geeft Weert Lokaal met haar uitspraken aan wèl zo politiek te voeren, en zwengelt ze helaas de hele discussie weer aan. Ik vind het erg veel weg hebben van een slecht verliezer zijn, het hele artikel vertoond niets van lef. Een excuses, dat gelukkig ook in het artikel staat, wordt er helemaal door onderuit gehaald.

In een ander artikel op de pagina, over het nieuw stadhuis toont Weert Lokaal wel lef. Vol bravoure wordt de extra vijf miljoen euro(!) die het nieuwe stadhuis gaat kosten verdedigd. Vijf miljoen extra voor een gebouw dat toch al veel te duur was. Volgens mij is Weert Lokaal de enige partij in Weert die dat nog durft te zeggen, dat getuigd van lef. In de titel heeft Weert Lokaal ook nog eens gelijk. Die luidt ??Ons nieuwe stadhuis??. Inderdaad, het nieuwe stadhuis van Weert Lokaal, maar niet het nieuwe stadhuis van de Weertenaren.

Jeroen Goubet

SP: besluit Verheggen om op te stappen verstandig
Verklaring SP inzake integriteit raadslid Verheggen

U bent hier