h

Hoeveel mensen kijken er op weert.sp.nl?

28 november 2008

Hoeveel mensen kijken er op weert.sp.nl?

Eens in de zoveel tijd vind ik het interessant om de bezoekerscijfers van weert.sp.nl eens uit te diepen. Zeker nu het einde van het jaar in zicht is en de balans voor 2008 al een beetje opgemaakt kan worden.

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel (verschillende) mensen een website precies bezoeken. Daar is nooit precies achter te komen, maar je kunt wel een goede schatting geven aan de hand van enkele meetbare gegevens. Ik ga steeds uit van de gegevens van de laatste volle maand, oktober 2008.

Een eerste ruwe schatting begint met het aantal 'hits' op een website. Het aantal hits is het aantal keren dat een pagina binnen weert.sp.nl verschijnt tijdens een zoekactie. Ook zitten daarbij de mensen die weert.sp.nl direct in hun adresbalk intypen. Uit de statistieken blijkt dat de meeste hits via een google-zoekopdracht plaatsvinden, namelijk 2926 stuks. Het totale aantal hits in oktober was 116.766 stuks.

Maar een hit wil nog niet zeggen dat iemand weert.sp.nl ook daadwerkelijk heeft bezocht. Daarvoor kun je naar het totale aantal bezoeken, 'visits' genaamd, kijken. Dat waren er 10769. Omdat velen vast en zeker meer dan eens per maand op de website kijken, zegt het aantal 'total Unique Referrers' iets over hoeveel verschillende mensen de site hebben bekeken. Dat waren er in oktober 1362. Hoewel dit getal de beste schatting is voor het aantal verschillende mensen dat de website bezocht heeft, klopt het niet helemaal. Het is namelijk alleen mogelijk om het aantal verschillende 'computeradressen' of IP-adressen te meten. En dat zegt niets over wie er daadwerkelijk achter die computer zit.

weert.sp.nl werd in oktober dus 10769 bezocht. Dat is gemiddeld 347 keer per dag. Best een aardig aantal. Het hoogste aantal visits op één dag was 447 op 15 oktober. Het laagste aantal was 290 op de 4e. De rest van de maand zag er zo uit:

Een soortgelijke grafiek is ook te maken voor het hele jaar 2008:

Wat opvalt is de duidelijke piek in mei. Uiteraard zijn er voor de komende maanden december en januari nog geen bezoekers gemeten.

U bent hier