h

Hoe werkt de (Weerter) lokale politiek?

1 oktober 2008

Hoe werkt de (Weerter) lokale politiek?


Maandelijke column door Jan Tak
Oktober 2008

Zoals ik in het vorige Contact blaadje heb beloofd zal ik proberen uit te leggen hoe u de politiek, voor Weerter aangelegenheden, redelijk eenvoudig kunt volgen. Ook kunt u de houdbaarheidsdatum controleren betreffende de standpunten, die de partijen maken vóór de verkiezingen.

Vóór de verkiezingen heeft elke partij zijn programma, waar reclame mee gemaakt wordt. De Weerter raad kent 29 zetels. Na de verkiezingen gaan partijen onderhandelen met elkaar om een meerderheid te krijgen om voor vier jaren te kunnen "regeren". Dat onderhandelen doen ze door hun programma's langs elkaar te leggen waarbij ze proberen om voor zoveel mogelijk punten van hun programma's steun te krijgen van de andere partijen die mee gaan "regeren". De partijen die elkaar in 2006 "gevonden" hebben zijn : Het CDA 7 zetels, PVDA 7 zetels, VVD 5 zetels. Deze coalitiepartijen hadden dus 19 zetels.

Deze partijen zijn er vrij zeker van dat hun onderling afgesproken punten verwezenlijkt zullen worden doordat ze kunnen rekenen op de steun van de andere coalitiepartijen. Zij leggen hun uitgangspunten vast en stellen wethouders aan die samen met de burgemeester het college vormen en geacht worden deze uitgangspunten uit te voeren. Het college van Weert heeft, in 2006, hier acht programma's voor samengesteld zoals Veiligheid, Economie en Werk, Onderwijs, etc.

De overige partijen, de oppositiepartijen, die dus niet "regeren", zijn Weert Lokaal 6 zetels, SP 3 zetels en D 66 met 1 zetel. Totaal dus 10 zetels. Nog in 2006 is er een verandering gekomen in de zetelverhouding. Een lid van het CDA heeft zich afgescheiden en is zelfstandig verder gegaan als Kernpunt waardoor de zetelverhouding tussen coalitie en oppositie partijen, sinds die tijd, 18:11 is geworden.

Elk jaar omstreeks mei moeten de wethouders, via de Voorjaarsnota bestaande uit de acht programma's, laten zien hoever ze opgeschoten zijn en welke voorstellen ze doen voor dat jaar om verder te gaan met de gestelde uitgangspunten van de coalitie. De raadsleden worden geacht dit te controleren en proberen door middel van voorstellen zoals moties, amendementen, etc. wijzigingen of nieuwe plannen in te brengen die aansluiten bij hun eigen partij politieke overtuiging. Het is logisch dat de meeste voorstellen dan worden ingediend door de fracties(partijen) die niet regeren, de oppositiepartijen.

Als u er weinig tijd in wilt steken om te volgen of de partij waarop u gestemd hebt beantwoord aan u verwachtingen, en niet van kleur verschoten is, kunt u naar mijn mening het beste de voorstellen, moties, amendementen en initiatiefvoorstellen bekijken die ingediend zijn door de diverse fractie's. Voor dit jaar zijn dat tot heden 17 moties en 5 amendementen geweest ( de meeste bij de behandeling van de Voorjaarsnota op 19 juni, n.l. 12 moties).

Daar ik aanneem dat u op zoek bent naar kleurverschillen heb ik niet meegeteld de voorstellen die door alle partijen aangenomen zijn. U kunt zodoende bekijken welke partij uw eigen voorkeur en smaak het meeste benadert en bent u niet overgeleverd aan de reclame die ze maken vóór de verkiezingen. Dit bekijken van de voorstellen kost u ongeveer 1 uur per jaar.

Hebt u een machine en kunt u er mee omgaan dan is op wee wee wee punt weert punt en nel alle info te vinden die voor dit volgen nodig is. Voor mensen zonder deze middelen is het iets moeilijker, zij zijn aangewezen op de media maar alle info die ik gegeven heb is ook te vinden in het Weerter Info Centrum (tegenover Burgerzaken). Men zal u daar graag wegwijs maken en met een beetje geluk krijgt u ook nog een tas koffie. Hebt u meer tijd dan is het zinvol om de Voorjaarsnota met de programma's te bekijken, zeker als u gestemd hebt op een partij die in de coalitie zit. Daardoor kunt u opmaken hoeveel water uw partij bij de wijn heeft moeten doen om mee te mogen "regeren", of en hoeveel ze van kleur verschoten is.

Dat was het weer, tot de volgende keer. Jan Tak

U bent hier