h

De louwmaand

1 januari 2010

De louwmaand


Maandelijkse column door Herman Beuvens
Januari 2010

De eerste maand van het jaar, januari, is weer aangebroken.
Deze naam is afkomstig van een van de oudste Romeinse goden, de god Ianus. Hij werd vaak afgebeeld als de god van de poorten, als de man met twee gezichten. Hij keek dus naar binnen in de stad maar tegelijkertijd ook naar buiten maar hij keek ook naar het verleden en in de toekomst. Op de negende dag van deze eerste maand werd zijn feest gevierd.

Een oude naam voor januari is de louwmaand, letterlijk de looimaand van het woord louwen dat looien betekent.

Omdat nu langzamerhand ook de temperatuur van het zeewater is gaan dalen gaat de winter ook strenger worden. Dat betekent niet alleen vorst maar ook een gerede kans op sneeuw.

Voor de meeste dieren betekent sneeuw een hoop problemen. Dieren die hun kostje op de grond bij elkaar moeten zien te zoeken vinden hun voedsel nu ineens bedekt met een laag sneeuw waaronder het moeilijk zoeken is.

Maar niet iedereen in de natuur heeft alleen maar last van de sneeuw.
Voor een groot aantal planten is de sneeuw een welkome bedekking en beschutting tegen bevriezen en uitdrogen waarbij dat laatste in de winter meestal een groter gevaar dan het eerste.

Maar niet alle planten kunnen een forse sneeuwbui onbeschadigd doorstaan.

Vooral de takken van de niet bladverliezende bomen en struiken zoals coniferen kunnen nu onder het gewicht van de sneeuw afbreken. Dus als u bij u in de tuin ziet dat van sommige coniferen de takken erg ver beginnen door te buigen is het verstandig om de sneeuw daarvan af te halen.

Ook voor ons mensen is een pak sneeuw goed voor onze gezondheid afgezien natuurlijk van de risico's die de sneeuw in het verkeer oplevert. Een goede sneeuwbui haalt namelijk een heleboel stof uit de lucht. Sneeuwvlokken zijn waterkristallen en die kristallen vormen zich bij voorkeur rond een kern. Kleine stofdeeltjes die in de lucht zweven vormen vaak zo'n kern.

U kunt dat makkelijk controleren door de eerste, verse sneeuw eens op te vangen, te laten smelten en het smeltwater in een glas tegen het licht te houden. U kunt dan zien hoeveel stof door de sneeuw uit de lucht is gefilterd en dus niet meer in onze luchtwegen kan komen.

Herman Beuvens

U bent hier