De bloeimaand.
De bloeimaand.
Maandelijke column door Herman Beuvens
Mei 2009
Een oude naam voor de maand mei is de bloeimaand en terecht want overal staat van alles te bloeien, in tuinen en plantsoenen en ook buiten in de vrije natuur.
Een bedreiging voor al die bloemenpracht vormen de onverwachte koudeperiodes die we nu voor de beroemde en beruchte ijsheiligen St. Mamertius, St. Pancratius, St. Servatius en St. Bonifatius op 11, 12, 13 en 14 mei nog kunnen krijgen. Maar als deze dagen voorbij zijn zal geen kou al het verse groen en alle bloemen meer bedreigen.
Niet alleen allerlei kruidachtige planten gaan nu bloeien maar ook veel bomen en struiken.
Zeer opvallend in dit alles is de bloei van de paardenkastanje maar ook bomen of struiken als vlier, vogelkers, gelderse roos, brem, kamperfoelie, lijsterbes en meidoorn komen of staan nu al in bloei.
Al die bloemen proberen op allerlei manieren de aandacht van een leger van insecten te trekken die voor de bevruchting moeten zorgen.
Meestal zijn de bloemen groot en opvallen gekleurd of hebben de planten de eigenlijke bloemen voorzien van een rand opvallende schijnbloemen. Dit laatste is het geval met de gelderse roos. De grote, witte bloemen aan de rand van elk bloemhoofd zijn onvruchtbaar en hebben noch nectar noch stuifmeel. Ze dienen alleen als uithangbord met als boodschap: insecten, kom maar hier als je voedsel wilt zoeken.
Andere bloemen lokken insecten met een geursignaal. Soms zijn die geurtjes voor ons niet waar te nemen maar alleen voor sommige insecten. Dat is overigens niet het geval met de bloemen van de kamperfoelie. Deze bloemen verspreiden een duidelijke en ook voor ons heel aangename geur. Maar de nectar van de kamperfoelie zit nogal diep weggestopt zodat alleen vlinders met een heel lange roltong daarbij kunnen. Dat zijn echter meestal nachtvlinders die als het donker wordt hun werk gaan doen.
Daarom houdt de kamperfoelie overdag zijn kruit droog en verspreid zijn verlokkelijke geur hoofdzakelijk als het al donker aan het worden is.
Ook de bosbes staat nu in bloei. Deze plant houdt van wat schaduwrijke, vochtige plaatsen en dat is jammer. Deze plaatsen hebben namelijk ook de voorkeur van muggen en dazen die straks bij het plukken van de bessen buitengewoon lastig kunnen zijn. De bosbes is overigens een medicinale plant: de bessen zijn een doorgaans probaat middel tegen allerlei maag- en darmklachten.
Herman Beuvens