Zangers
Zangers
Maandelijke column door Herman Beuvens.
Juni 2008
De geluiden die vogels maken kunnen we in twee soorten verdelen: de zang en de roepgeluiden. Grofweg heeft het zingen van vogels de verdediging van een territorium tot doel terwijl met de roepgeluiden andere informatie wordt doorgegeven bijvoorbeeld de nadering van een roofvogel.
De zang bestaat bij de meeste vogels uit een complex melodietje dat meestal alleen door het mannetje wordt voortgebracht en door ons mensen als aangenaam om naar te luister wordt ervaren.
Als vogels zingen om hun territorium te verdedigen zullen ze na elk liedje even wachten en luisteren of ze een antwoord krijgen. Zo kan de zanger er achter komen of hij buren heeft en zo ja waar ze zitten: op een veilige afstand of zo dicht bij dat er moeilijkheden kunnen worden verwacht.
Door te zingen op diverse zangposten in zijn territorium kan de eigenaar dat vrij nauwkeurig afbakenen.
De roepgeluiden zijn meestal veel korter en worden door ons ook veel minder mooi gevonden denkt U maar aan de zang van de merel en het "schelden" dat hij doet als er een kat in de tuin verschijnt!
Terwijl de meeste vogels maar een soort zang hebben is het repertoire aan roepgeluiden aanmerkelijk uitgebreider en dat maakt het herkennen daarvan ook veel moeilijker.
Zingen doen de meeste vogels overdag. Dan moet er een partner worden aangetrokken en dan moet ook het territorium worden verdedigd. Alleen vogels die 's nachts actief zijn zingen 's nachts.
Er is echter een vogel die alle 24 uren van de dag kan zingen en dat is de nachtegaal ongetwijfeld de meest beroemde zangvogel in onze streek.
Het liedje of zeg maar rustig het lied van de nachtegaal is onmiskenbaar. Wie het een keer heeft gehoord zal het altijd weer herkennen. Het is zeer uitgebreid met af en toe een metaalachtige klank en vooral hard, heel hard.
Ondanks dat geluidsvolume zult U de nachtegaal maar heel sporadisch te zien krijgen. Deze onopvallende verschijning weet zich uitstekend te verbergen.
Een ander zangvogeltje dat een enorm volume weet te produceren is het winterkoninkje: klein Jantje! Als we zijn afmetingen in aanmerking nemen is zijn zang waarschijnlijk de meest luide in de vogelwereld.
De meest verdragende zang wordt waarschijnlijk geproduceerd door de roerdomp.
Zijn "hoemp-geluid" is soms wel twee kilometer ver te horen.
Herman Beuvens