Dood hout leeft!
Dood hout leeft!
Maandelijke column door Herman Beuvens.
December 2007
De oplettende wandelaar zal overal in het bos dood hout zien liggen: dode takken, stammen, zelfs hele omgewaaide bomen. Alles blijft tegenwoordig maar liggen. Op het eerste gezicht een hele slordige en rommelige toestand. Veel mensen denken dat al dat hout niet wordt opgeruimd omdat het werk veel te duur is.
Kostenbesparingen zijn echter niet de reden dat het dode hout in de bossen tegenwoordig niet meer wordt opgeruimd. Nee, dood hout hoort in het bos, dood hout barst van het leven en dood hout zorgt voor nieuw, meer en gevarieerder leven in het bos.
Al het dode liggende en staande hout zit vol met allerlei schimmels en bacteri?n. Bacteri?n en schimmels kunnen we alleen onder een microscoop zien hoewel we van de laatste vaak de vruchtlichamen, de paddestoelen, zien verschijnen. Vooral in het najaar komen overal opeens bundelzwammen, zwavelkopjes, hertezwammen en allerlei andere houtzwammen op het dode hout tevoorschijn.
Dat betekent dat de natuur druk bezig is dat hout, dood organisch materiaal, af te breken tot humus, een stof die de structuur van de bodem verbetert. Daardoor worden de leefomstandigheden voor de levende bomen in het bos beter.
Maar ook bijvoorbeeld allerlei insecten zoals mijten, kevers, mieren, vliegen, wespen, bijen, duizendpoten, miljoenpoten, spinnen en nog vele andere soorten tezamen met hun larven zijn van dood hout afhankelijk.
Zij eten de boom langzaam op of maken er op een of andere manier hun huis in.
Zo'n overvloed van insecten trekt natuurlijk allerlei vogels en zoogdieren aan zoals muizen, spechten en mezen als bijvoorbeeld pimpelmees, koolmees, matkop en kuifmees. De dode boom is voor hen een gedekte tafel vol met eiwitrijk voedsel.
Ook als ondergrond voor allerlei planten als mossen en korstmossen is dood hout belangrijk.
Al dat dode hout, die omgewaaide bomen, afgevallen takken die her en der, schots en scheef in het bos liggen zorgen juist voor een toename van het aantal planten en dieren dat in het bos een onderkomen vindt. Het bos wordt er veel rijker door en het is dus goed bosbeheer om al dat dode hout te laten liggen en het heeft niets te maken met (verkeerde) zuinigheid.
Dus als U weer eens in het bos loopt let U maar een op: dood hout leeft, dood hout barst van het leven!
Herman Beuvens