h

Bezoek zelfregiecentrum: Drempelloos en voor iedereen

29 januari 2015

Bezoek zelfregiecentrum: Drempelloos en voor iedereen


Als SP hebben we redelijk wat bezorgde berichten gehad over het teruggaan van de openingstijden van het zelfregiecentrum. Aanleiding is dat de gemeenteraad van Weert een besluit over het toekennen van een subsidie heeft uitgesteld. Hoewel we al overtuigds zijn van het nut en de noodzaak, heb ik vanmiddag toch een bezoekje gebracht aan het zelfregiecentrum aan de Roermondseweg.

Aan de keukentafel sprak ik eerst met José, initiatiefneemster. Kernwaarde is de mens centraal te stellen in al zijn facetten. Niet de focus leggen op wat niet goed is, maar op wat iemand wel kan. Het zelfregiecentrum is ook niet begonnen met een vaste structuur of activiteiten, maar samen met de bezoekers begonnen met inrichten naar de behoefte van de bezoekers.

Doordat iedereen welkom is, zijn er verschillende activiteiten waar aan mee wordt gedaan door verschillende mensen. Tijdens de rondleiding zag ik oudere mensen die weduwnaar zijn en koffie komen drinken, mensen die creatieve werkjes maken, maar ook een huiskamer om even rustig te zitten. Er wordt Nederlandse en Engelse les gegeven, mensen kunnen op internet en  in de loods is opslag van huisraad die mensen komen brengen en door verkoop weer inkomsten worden gegenereerd.

Het zelfregiecentrum betekent veel voor de bezoekers. Uit de gesprekken blijkt hoe het werkt. Door een thuis te creëren en mensen aan zichzelf te laten werken ontstaat vertrouwen. Vanuit dat vertrouwen kan ook andere problematiek (dakloosheid, verslaving, schulden, eenzaamheid) worden aangepakt en opgelost.

Door de mensen centraal te stellen ontstaat een organisch geheel van mensen die elkaar aanspreken en in hun waarde laten. Bezoekers krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen daardoor hun eigen problemen het hoofd bieden. Resultaat is dan ook dat de gemiddeld 60 bezoekers per dag op die manier zichzelf beter kunnen redden. Als het zelfregiecentrum er niet zou zijn, zou dit betekenen dat een aantal mensen op straat zou zwerven, meer en grotere verslavingsproblemen zou hebben, daarmee hogere zorgkosten en ook meer kans op criminaliteit en schulden. Alle reden dus de subsidie ter beschikking te stellen om de openingstijden (met name in het weekend) weer te herstellen.

Bert Peterse

U bent hier