h

Lokale lasten: Weert kan eerlijker delen

12 februari 2010

Lokale lasten: Weert kan eerlijker delen

De lokale belastingen zijn in het nieuws. De provincie heeft een overzicht (pdf) gemaakt met de lokale belastingen van de Limburgse gemeenten. Weertdegekste.nl vergelijkt Weert met Nederweert en Roermond. Hun conclusie: Weert is de duurste. Mijn conclusie: de lasten zijn niet eerlijk verdeeld.

Als ik naar het overzicht van OZB, Rioolheffing en Afvalstoffenheffing kijk, is Weert met het OZB-tarief 27ste van de 33 gemeenten. Kortom het tarief behoort tot een van de laagste van Limburg. Maar als het om de Rioolheffing en afvalstoffenheffing gaat, scoort Weert hoog, respectievelijk de 3e en de 6e plaats.

Dus de lasten die door alle inwoners worden betaald zijn het hoogst, terwijl de OZB bijna het laagste is. Voor huurders is Weert de een na duurste? gemeente van Limburg, terwijl voor huizenbezitters een 9e plek is weggelegd. Kortom, de lasten zijn scheef verdeeld.

Aangezien mensen met een laag inkomen over het algemeen in een huurhuis wonen, zijn zij relatief zwaarder belast dan de mensen met meer vermogen. Als SP zijn we er voor de lasten eerlijker te verdelen en dat kan ook.

Laten we beginnen met de rioolheffing. De tariefstelling is nu afhankelijk van watergebruik. Dit terwijl het riool voor 40 tot 60 procent belast wordt met de afvoer van hemelwater. Door de rioolheffing aan de WOZ-waarde te koppelen, gaan mensen met een groter huis (en?gemiddeld meer grondbezit) meer betalen. Grote bedrijven zullen ook meer gaan betalen. Mensen met een goedkope koopwoning zullen minder gaan betalen en huurders niets. Hierdoor worden de lasten eerlijker verdeeld.

De komende tijd zal de SP gebruiken om deze plannen verder uit te werken.

U bent hier