h

Fatima, wijk met twee gezichten

22 februari 2010

Fatima, wijk met twee gezichten

ENQUÊTE SP wil aandacht voor leefbaarheid, wijkraad vindt problemen niet specifiek voor buurt

De SP hamert er bij de gemeente op dat de leefbaarheid in de wijk Fatima achteruit gaat. De wijkraad ontkent die ontwikkeling: 'De problemen zijn niet typisch Fatima'. Een rondje door de wijk met beide partijen.

De Limburger, 22 februari 2010, door Niels Klaassen

Uit een enquête van de SP in Weert blijkt dat één op de tien ondervraagden wil verhuizen. Om uiteenlopende redenen uiteraard. Verkeersproblemen, overlast van de koffieshop en 'asociale buren'. Reden voor de SP om eens bij de gemeente aan te kloppen: 'doe er iets aan'. Vergeefs vooralsnog.

De wijkraad erkent de problemen maar noemt ze 'niet exclusief voor Fatima'. Jan Tak, zelf al 45 jaar wijkbewoner en SP-raadslid, is helder: "Het is een prachtig stukje Weert. Maar het moet niet het Keent van weleer worden," zegt hij doelend op de problematiek in de andere Weertse wijk.

De wijkraad kent de problemen met hardrijders en wildparkeerders. Maar - zo benadrukt wijkraadslid Lei Haex - "daar zijn we volop mee bezig." Niet snel genoeg volgens een bewoner van de Coenraad Abelsstraat. Hij is het sluipverkeer in zijn straat meer dan zat. "Sinds de afsluiting van de Industriekade komen ze hier met hoge snelheid door de straat. Levensgevaarlijk." En 'ze', dat zijn niet zelden Belgische bezoekers van koffieshop Paradox aan de Parallelweg bij het station. Bewoners daar hebben ook last van de shop. Bezoekers die hun auto's stationair laten draaien en met harde muziek voor de deur parkeren. Of op het privéterrein. "De gemeente doet er niets aan. En de politie zegt dat ze er niets aan kunnen doen", zegt een oudere bewoonster die liever anoniem wil blijven. "Ze moeten gewoon bekeuren. In de zomer durf ik niet meer naar buiten."

Auto's van stadsbezoekers vullen de de wijk. De kerk zal binnenkort een andere invulling moeten krijgen. foto John Peters

Uit de enquête blijkt dat tien procent van de Fatima-bewoners wil verhuizen. Geen schokkende cijfers volgens de wijkraad van de wijk in Weert die ooit als slecht'' te boek stond. SP-er Jan Tak vindt het wel een signaal. "Net als de tevredenheidcijfers. Die dalen ook. De mensen in Fatima zijn van alle wijken inWeert het meest ontevreden."

Tak is bevlogen, heeft het beste voor met de wijk. Beseft ook dat heel veel mensen wél gelukkig zijn in Fatima. "Ik wil gewoon niet dat het verder afglijdt." Lei Haex herkent dat beeld niet. "We zitten dichtbij het centrum, dat geeft wat problemen. Maar er zijn zoveel mooie plekken. Verschillende culturen gaan goed met elkaar om. Ik noem het altijd het 'Manhattan van Weert'." Dat Fatima mooie, rustige en moderne kanten heeft, is volgens Tak duidelijk. "Mensen wonen hier graag. Maar er zijn delen waar het niet prettig is. Rond de koffieshop bijvoorbeeld. En kijk eens naar het industriegebied. Daar staan panden al jaren leeg."

Desondanks prijst Tak de inwoners van Fatima die volgens hem 'erg tolerant' zijn. Om dat zo te houden, moet de gemeente er iets aan doen. "Probeer eenrichtingsverkeer in te voeren." De wijkraad wil zich vooral focussen op een ander punt: eenzaamheid. "In de laatste wijkmonitor zien we dat acht procent van de mensen zich eenzaam zegt te voelen. Dáár willen we iets aan doen", zegt Haex. 8 Maart is er een wijkoverleg waarbij de vijf punten benoemd worden waar de gemeente aandacht aan zal geven.

U bent hier