h

SP wil weten hoe Weert referendum Oekraïne gaat organiseren

5 februari 2016

SP wil weten hoe Weert referendum Oekraïne gaat organiseren

Foto: LEN / Spanning, wetenschappelijk tijdschrift van de SP

Op 6 april aanstaande vindt er in Nederland een referendum plaats over het samenwerkingsverdrag dat de Europese Unie met de Oekraïne heeft gesloten. Het referendum is afgedwongen doormiddel van een burgerinitiatief. Het lijkt er de laatste tijd echter op dat veel gemeenten niet zo’n zin hebben om een echte verkiezing te organiseren. De SP wil weten wat de plannen in Weert zijn.

Sinds juli 2015 is de wet raadgevend referendum (Wrr) ingevoerd. Deze wet maakt het mogelijk dat iedere wet die door het parlement en door de koning is goedgekeurd bij voldoende steun (300.000 handtekeningen of meer) in een referendum aan het volk voorgelegd kan worden. Als de opkomst bij stemming vervolgens 30% of hoger is en een meerderheid de wet verwerpt dan moet er een nieuw wetsvoorstel komen.

De SP vindt dat iedere verkiezing fatsoenlijk mogelijk gemaakt moet worden. SP fractievoorzitter Jeroen Goubet: ‘We hèbben in Nederland sinds 2015 een referendumwet, een actiegroep hééft met 427.939 handtekeningen een referendum afgedongen, er kòmt een verkiezing. En los wat je daar van vindt en of dat je straks vóór of tegen bent, die verkiezing moet goed georganiseerd worden, je moet je stem kunnen laten horen. Daarom willen wij van de gemeente weten of het gebruikelijke aantal stembureaus open zal zijn gedurende de gebruikelijke tijden en wat voor informatie de gemeente over het referendum gaat geven.'

De SP vindt ook dat de aanplakborden voorafgaand aan het referendum terug moeten komen. Die borden werden in Weert eerder geschrapt met het argument dat politieke partijen tijdens verkiezingen vaak een campagnekas hebben en op andere manieren zichzelf kunnen promoten. 

Goubet; ‘het referendum gaat niet over politieke partijen, het referendum gaat over vóór of tegen. Individuen, organisaties, of wie dan ook moeten hun stem kunnen laten horen. Ze zijn alleen of werken voor deze gelegenheid samen en hebben daarom vaak geen campagnekas. Dat was de afgelopen dagen regelmatig in het nieuws te horen. Daarom vinden wij dat het plaatsen van de aanplakborden belangrijk is om te laten zien dat de gemeente het referendum serieus neemt'. 

Het referendum op 6 april gaat over een samenwerking tussen de Europese Unie en de Oekraïne.  

Het burgerinitiatief GeenPeil maakte met succes voor het eerst gebruik van deze wet en dwong een referendum af over het ‘associatieverdrag tussen de Europese Unie en de Oekraïne’. De huidige Oekraïense regering zoekt meer aansluiting bij Europa. Een groot deel van het land, met name het oosten dat zich meer op Rusland richt is het daar niet mee eens. Dit heeft een burgeroorlog veroorzaakt.

Het associatieverdrag moet een soort van vrijhandelszone tussen de EU en Oekraïne creëren, een opstap naar aansluiting van de Oekraïne bij de Europese Unie.

De SP heeft aangegeven geen voorstander van het verdrag te zijn en adviseert iedereen op 6 april tegen te stemmen. 

U bent hier