h

Van woningmarkt naar woningcompetitie

20 mei 2021

Van woningmarkt naar woningcompetitie

Foto: Nico van den Bent / Tijdelijke huizen op Leuken

Vandaag verscheen in Dagblad de Limburger een artikel over het toekomstige gebouw aan de stadsbrug in Weert. Voor de totstandkoming van dit gebouw heeft de gemeente Weert een wedstrijd georganiseerd. Nu zijn de plannen tijdelijk in de koelkast gezet doordat de jury zich niet aan de regels zou hebben gehouden.

Eind 2020 besloot de gemeente Weert een wedstrijd te organiseren waarbij architecten en bedrijven met elkaar de strijd aan konden gaan. De eerste prijs ging naar het team met het mooiste ontwerp, zij kregen het bouwproject toegewezen.

Mathijs Fiddelaers, afdelingsvoorzitter van de SP: ‘Ik vraag me echt af waar ze mee bezig zijn?! In plaats van de woningnood in Weert structureel aan te pakken komt de gemeente iedere keer met half bakken oplossingen. Eerst de tijdelijke woningen, nu laten ze het bouwen van woningen afhangen van een wedstrijd. Mensen zitten niet te wachten op een prijswinnaar, maar op een woning. Door dit gedoe moeten zij nog langer wachten’  

Gemiddeld staan Weertenaren ruim 7,5 jaar ingeschreven voordat zij een geschikte huurwoning vinden. Zo bleek uit berekening van de NOS. Uit datzelfde artikel blijkt dat er in Weert zo’n 6% minder sociale huurwoningen zijn dan in de rest van Nederland. Door het woningtekort in Nederland worden (huur)prijzen opgedreven, hierdoor is een fatsoenlijk huis niet meer voor iedereen betaalbaar. Simpele rekensom: Stel je hebt drie woningen, en vijf mensen die een woning zoeken. Dan hebben de drie met de dikste portemonnee een voordeel, de andere twee vissen achter het net.

Wat de SP betreft horen woningen niet op een markt, en niet in een competitie. Woningen zijn er om in te wonen en niet om aan te verdienen. Om de woningnood aan te pakken moeten er meer sociale huurwoningen gebouwd worden, hierdoor kan de huurprijs omlaag. Daarnaast moeten huurders zeggenschap krijgen over hun woning, wijk en woningcorporatie.  

U bent hier