h

Miep en Math: huurders die in actie kwamen en lid werden

14 mei 2020

Miep en Math: huurders die in actie kwamen en lid werden

Foto: Riya Geboers

 

Miep Jacobs (62 jaar) woont al vanaf 1996 in een huurwoning op het Groenewoud, een wijk in Weert. Sinds 2013 woont ze daar samen met haar man Math Jacobs (62 jaar). Hun huis dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw en is eigendom van de woningbouwvereniging Wonen Limburg. “Al zeven of acht jaar hebben we in twee slaapkamers enorme vochtproblemen op een buitenmuur”, vertelt Miep. Ik heb vaak met Wonen Limburg gebeld en ben bij hen op kantoor geweest met de vraag of ze dit konden verhelpen. We kregen het advies dat we goed moesten luchten. Daar bleef het bij. De schimmel zat centimeters dik op de muur, het behang liet los. Ik durfde onze kleinkinderen niet meer in die kamers te laten logeren. Je kreeg het er benauwd van”, zegt Miep. Wonen Limburg reageerde niet. Miep voelde zich boos en wanhopig.

“Op een dag”, gaat Miep verder, “las ik op mijn telefoon dat de SP zich inzet voor mensen die in een huis wonen met schimmelproblemen. Ik heb de SP gevraagd of ze ons konden helpen. Mathijs Fiddelaers en Danique van den Bent - van de SP Weert - zijn met ons komen praten en hebben de

situatie bekeken. Hierop heeft de SP Huurdersbelangen benaderd.  Vervolgens zijn er metingen gedaan met apparatuur. En is er gebleken dat het vocht van buitenaf kwam. Pas toen we met die uitslag naar Wonen Limburg gingen hebben ze actie ondernomen. Volgens hen had ik slechts één keer gebeld met klachten. Hoe kunnen ze dat beweren? Maar uiteindelijk hebben ze de buitenmuur geïsoleerd en is ons vochtprobleem na jaren strijd verholpen. Dankzij de hulp van de SP.  

Vroeger stemde ik altijd al SP, maar nu zijn we ook lid geworden”, zegt Miep. “Want we hebben zelf ervaren dat de SP er echt is voor de gewone mensen.”

Of de andere woningen in de straat ook vochtproblemen hebben? “Jazeker!” zegt Miep. Ze gaat door: “Wat ik niet snap, is dat eigenlijk niemand reageerde, toen de SP huis aan huis een oproep voor een gezamenlijke bewonersactie in de brievenbus heeft gestopt. Op de een of andere manier dachten ze misschien dat het alleen voor leden van de SP was. Bijna niemand reageerde. Maar toen wij isolatie kregen, wilde iedereen dat wel. Wonen Limburg zegt nu dat de woningen in 2022 worden gerenoveerd. Tot zolang moeten de andere bewoners wachten. Als ze gereageerd hadden op de oproep van de SP dan waren hun vocht-en schimmelproblemen nu opgelost geweest. De SP doet echt voor de mensen. Daarom zijn we lid geworden.”

Math werkt halve dagen in Roermond en reist elke dag met de bus op en neer. “Het is mij opgevallen dat er op dat hele stuk van Swartbroek naar Weert heel weinig bushaltes zijn. Is dat niks voor de SP om daar iets aan te doen? De bus stopt ook niet op de Roermondseweg. Ze kunnen het toch makkelijker maken voor de mensen, lijkt mij zo.” Waarvan acte.

Math en Miep hebben beide lichamelijk wel wat mankementen. Wat zijn hun hobby’s? Vooral tv kijken en lezen op internet. En Miep houdt van spreekwoorden en gezegden. Als ze in haar spreekwoordenboek een uitdrukking leest die haar aanspreekt, dan schrijft ze die tekst met uitwisbare stift op een soort van lamp. Haar favoriete uitdrukking: 'Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten'. Dat heeft het leven haar geleerd.

 

Foto en tekst: Riya
Geboers

Mei 2020

 

U bent hier