h

Even voorstellen: Paul Lempens

23 januari 2018

Even voorstellen: Paul Lempens

Foto: Ruud de Vreeze / SP Weert

In de komende weken tot aan de raadsverkiezingen stellen de kandidaten van de SP zich op ieder hun eigen wijze voor. Deze week Paul Lempens, nummer acht op de kandidatenlijst van de SP.

1994 op kamers in Maastricht. Het is maart en ik mag voor het eerst stemmen. Gemeenteraadsverkiezingen. Het is de tijd van Janmaat en de CD. Een vriend van mij is actief in de antifascistische beweging. Ik voel dat ik mij ook moet uitspreken. Tot dan toe volgde ik de landelijke politiek als toeschouwer van het spel. Maar nu mag én moet ik stemmen. Vind ik.

In de krant staat een overzicht van standpunten per partij. Die van de SP springen er voor mij bovenuit. Het verkleinen van de inkomensverschillen vooral. In Maastricht doet de SP mee dus ik stem daar op.

In Weert bezoek ik de uitslagenavond in het stadhuis. In mijn stad haalt de SP het op twintig stemmen na niet. En de racisten van de CD wel. Ik schaam mij voor mijn geboortestad. Ik spreek bemoedigende woorden aan Harry Bouten, de lijsttrekker van de SP, die ik toen alleen als publiek figuur kende.

Een jaar later woon ik weer in Weert. Ik ben afgestudeerd en doe uitzendwerk. Ik lees op de kabelkrant dat de SP in Weert actie voert voor een lift op het station. Die was beloofd maar kwam er maar niet. In plaats van brieven sturen zamelde men handtekeningen in. In de gemeentegids belde ik de secretaris op van de plaatselijke afdeling. Maricio Saez. Die had nog nooit meegemaakt dat iemand zich belde om aan te melden. 'Ik wil meer doen dan alleen op de SP stemmen'. Een week later zat ik bij Harry Bouten aan tafel. Met zijn sigarettenpijpje in de hand vertelde hij over de lokale SP. Niet lang daarna liep ik mee in de buurt met een huurdersonderzoek en later acties. Ik sprak met mensen van De Risse over de misstanden op hun werk. Huis aan huis deden we buurtonderzoek of ledenwerving. Ik leerde veel bijzondere SP leden kennen, kwam in het bestuur en werd voorzitter. Bezocht landelijke congressen, scholingen, regiobijeenkomsten etc. Hielp mensen via de SP hulpdienst.

Harry leerde mij de belangrijkste inhoudelijke en praktische kanten van het SP werk.

In 2002 werd ik het eerste SP raadslid in Midden Limburg. We konden eindelijk acties combineren met fractie en de wensen van de mensen kracht bij zetten op het podium van de gemeenteraad. We boekten successen voor het behoud van sint Theunis tegen plan Gordijn, dwongen een sociale De Risse af en hielden sloop van huurwoningen tegen. Ook toen ik naar Den Haag werd geroepen ging de SP gewoon door met de mensen die we hadden gescout en opgeleid.

Binnen en buiten de raad. De club is nu nog breder actief als toen. En nog steeds binnen én buiten de raad. Zelfs in het college met een wethouder. Ik ben trots op de beste partij van Weert en blijf graag mijn steentje naar vermogen bijdragen. Mijn boodschap aan de kiezer: stem op 21 maart op een partij waar je na 21 maart ook nog wat aan hebt.

U bent hier