h

SP zorgt voor een groener, veiliger en toekomstbestendiger Weert

17 juni 2017

SP zorgt voor een groener, veiliger en toekomstbestendiger Weert

Foto: Dion Huijbers / Dion Huijbers

Donderdag vergaderde de gemeenteraad over de kadernota. Dat is een document dat een doorkijkje biedt naar de plannen die de gemeente voor 2018 heeft. Een soort van ‘pitstop’ halverwege het jaar om te kijken hoe de zaken er richting de eindstreep voorstaan.

De SP sprak eerder al complimenten uit voor de mooie cijfers in de kadernota en de koers die het College van Burgemeester en Wethouders kiest richting 2018. De SP kondigde aan met voorstellen rondom werk en inkomen, duurzaamheid, groen en milieu en jeugd en jongeren te komen. De nota wordt voor kennisgeving aangenomen en is een richting. Een aantal van de voorstellen bewaart de partij voor de begrotingsbehandeling. De nota werd donderdag nog beter. Want alle aanpassingsvoorstellen van de socialisten konden op ruime steun van de andere partijen rekenen.


"ALLE VOORSTELLEN VAN DE SP HAALDEN HET"


Zo diende de SP een voorstel in om groene gebieden in verschillende delen van de stad beter met elkaar te verbinden. Ook wilde de SP samen met andere partijen de bezuinigingen op de kinderboerderij terugdraaien zodat deze gratis toegankelijk blijft en er was steun voor een voorstel om meer BOA’s (toezichthouders) op straat te krijgen. Met name buiten de binnenstad. En er komt een onderzoek naar een fonds waaruit ook mensen met een smallere beurs hun huis duurzamer kunnen maken doormiddel van zonnepanelen.

Maar de SP greep deze kadernota vooral aan om te pleiten voor een uitgebreider lange termijn-plan voor Weert

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet licht toe. ‘We zijn als SP drie jaar geleden voor het eerst in het bestuur van de stad gestapt met het idee om alle nieuwe verantwoordelijkheden die de gemeente op het gebied van de zorg kreeg in goede banen te leiden. Dat is gelukt. Maar daarnaast moesten we onverwachts ook nog eens aan de bak om een tekort van miljoenen euro’s weg te werken. Dat was niet gemakkelijk. Maar ook dat is gelukt. Nu is de ‘tent’ op orde en om van dit soort onaangename verassingen in de toekomst te voorkomen moet de gemeente verder gaan kijken dan één, twee of drie jaar vooruit.’

En dat was de kern van de boodschap die de SP donderdag had. De partij presenteerde haar visie op één A4-tje en riep andere partijen op zich ook tot de hoofdzaak te beperken.

Financieel en economisch specialist van de SP Bert Peterse: ‘Wij willen een strategische visie. Waar willen we naartoe met Weert over vijf, tien, over twintig jaar? En dat is niet bedoeld als wensenlijstje maar meer als voorbereiding op waarheden als een koe zoals dat in de komende tien jaar een kwart van de werkende Weertenaren met pensioen gaat. Hoe vullen we die banen op? En wat betekent dit voor onze wijken en dorpen? Het biedt natuurlijk prachtige kansen om mensen zonder werk aan een baan te helpen maar daar redden we het niet mee.’

Foto: onbekend / SP
‘Het gaat niet vanzelf zoals vroeger omdat Weert heel snel verandert. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we jongeren aan onze stad binden? Eindhoven heeft dat probleem bijvoorbeeld veel minder omdat veel studenten daar na hun studie blijven ‘plakken’. Hoe halen we die jongeren over om naar Weert te komen? Of moeten we het ergens anders zoeken? Het zijn voorbeelden waarbij we niet meer kunnen wachten om daar nu al plannen voor te gaan maken,’ aldus Peterse.

Wat de SP betreft kun je dat doen door de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Toegankelijke voorzieningen. Het tegengaan van armoede, een goed sociaal beleid. Zorgen voor goede duurzame banen. Investeren in groen, nette en gemengde wijken.

Dat idee kon rekenen op steun van alle partijen in de gemeenteraad.


"BREDE STEUN VANUIT DE GEMEENTERAAD"


Wat de SP betreft is daarmee de koers voor de komende tijd goed. Want broodnodige zaken zoals het Aanvalsplan Aanpak Armoede en het initiatief Weert Signaleert om Weert beter en socialer te maken komen eraan. En als de gemeente de problemen van de toekomst ook nog eens duidelijker in beeld krijgt dan gaan we echt de goede kant op.

U bent hier