h

Teleurstellende landelijke uitslag voor SP, Weert valt mee

16 maart 2017

Teleurstellende landelijke uitslag voor SP, Weert valt mee

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Zowel landelijk als lokaal verliest de SP licht bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is jammer want er werd door de socialisten op winst gehoopt. Maar ondanks een klein verlies is de SP in Weert voor het eerst wel overtuigend de grootste partij op links en de grootste progressieve partij.

Een versnipperde uitslag net als in het hele land. De VVD blijft ook in Weert de grootste. De liberalen gaan van 29,5% in 2012 naar 21,6%. De PvdA krijgt in Weert een nog grotere mokerslag dan landelijk, van 20,0% naar 3,7% en verdwijnt daarmee eigenlijk van het toneel.

Na de VVD is de PVV de tweede partij in Weert. Er is een beetje winst, van 15,3% naar 17,5%. Het CDA wint meer, van 8,4% naar 14,6%. Dat is toch bijna een verdubbeling en ze worden daarmee derde.

De SP is de vierde partij in Weert met een klein verlies. 11,8% nu tegen 13,3% in 2012. Maar vóór de grote landelijke winnaars als GroenLinks (5,7% in Weert), D66 (11,0%) en 50plus (4,6%). Zowel op links en als progressieve partij is de SP daarmee in Weert de grootste en dat is voor het eerst.

Een verlies met een chocolade lokaal toetje. SP raadslid Jeroen Goubet; ‘We hebben kei en keihard campagne gevoerd samen met onze Weerter Kamerkandidaat Bert Peterse en dat heeft gewerkt. Want ondanks dat we een beetje verloren hebben, net als in de rest van Nederland, denk ik dat je kunt zien dat we in Weert ons best hebben gedaan. We zijn twee keer zo groot als de landelijke kampioen GroenLinks en we zijn ook groter dan D66. Weert waardeert de SP, we hebben onze plek gevonden.’

Net zoals na afloop van voorgaande verkiezingen zal de SP de uitslag uitgebreid analyseren. Dat kan pas nadat de definitieve uitslag donderdagmorgen bekend is.

U bent hier