h

SP wil opheldering over blunder OZB-tarief

8 maart 2017

SP wil opheldering over blunder OZB-tarief

De SP gaat tijdens de eerstvolgende vergadering vragen stellen over een fout in de belastingaanslagen van de gemeente. Doordat er twee tarieven verwisseld zijn hebben woningbezitters een te hoge- en gebruikers van bedrijfspanden een te lage OZB-aanslag gekregen. De fout werd maandag door raadsleden van het CDA ontdekt.

Fouten maken is menselijk maar om dat te ondervangen hebben bedrijven en instellingen over het algemeen controleprocedures.

SP raadslid Jeroen Goubet; ‘Ik werk in de geneesmiddelenindustrie en daar is het heel normaal dat collega’s elkaars werk controleren. Meestal zelfs meerdere malen om fouten uit te sluiten. Bij de gemeente is er duidelijk iets misgegaan. Er zijn volgens de gemeente al verbeteringen doorgevoerd maar ik wil toch graag de controleprocedures inzien, de oude èn de nieuwe.’

De fout komt de gemeente duur te staan. Woningbezitters krijgen een nieuwe, verlaagde aanslag. Gebruikers van bedrijfpanden krijgen geen nieuwe aanslag en dienen enkel het eigenlijk te lage bedrag te betalen. De gemeente loopt daardoor 83.000 euro aan inkomsten mis. Het opnieuw opstellen en versturen van aanslagen kost nog eens17.000 euro. Alles bij elkaar een ton dus.

De SP wil graag weten hoe dit gedekt gaat worden. Is er een reserve of moet dit uit de algemene spaarpot van de gemeente komen? En welke gevolgen heeft dit?

De vragen zullen beantwoord worden tijdens de informatiebijeenkomst Bedrijfsvoering en Inwoners, aanstaande dinsdag.

U bent hier