h

Veel zorgen over sluiting psychiatrische kliniek weggenomen

16 februari 2017

Veel zorgen over sluiting psychiatrische kliniek weggenomen

Foto: Victor
Na een uitgebreide toelichting van de Vincent van Goghkliniek in Weert over het verdwijnen van 33 'bedden' zijn een heel aantal zorgen weggenomen. De kliniek heeft beloofd dat niemand tussen wal en schip valt, ook niet mensen die crisisopvang nodig hebben en legt daarover ook verantwoording af aan wethouder Sterk. De wethouder krijgt bericht zodra er iets mis gaat.
 
Afgelopen maandag gaf de kliniek een uitgebreide toelichting aan belangstellende raadsleden. Deze toelichting werd gegeven door zorgverleners, een cliënte en het management. Een toelichting die, als deze eerder gegeven was, veel onrust had kunnen voorkomen. De raadsleden zijn gesusd.
 
Vooropgesteld was en is de SP ervan overtuigd dat behandeling van mensen thuis beter is dan in een kliniek. Puur de snelheid van de sluiting was eigenlijk het struikelblok omdat de raad en het College van B&W bang waren dat er daardoor mensen tussen wal en schip zouden vallen. Daarover zijn nu dus afspraken gemaakt. Voor de kliniek was het trouwens vanzelfsprekend dat een goede zorg gegarandeerd blijft. De communicatie, ook nog voordat het in de media kwam naar bijvoorbeeld de gemeenteraad, had beter gemoeten.
 

VAN GOGH: 'DE COMMUNICATIE HAD BETER GEMOETEN'


Opvallend is overigens dat de kliniek in Weert in de afgelopen jaren al 'kunstmatig' in stand is gehouden. Van de 260 cliënten die in het afgelopen jaar behandeld zijn kwamen er maar 60 uit de regio. Het lukt niet om met de zorgvraag zoals die er in de regio Weert is om een volwaardige kliniek open te houden.

 
SP fractievoorzitter Jeroen Goubet: 'Vincent van Gogh geeft toe dat de communicatie beter had gemoeten. Men is binnen de eigen club heel intensief bezig geweest met de overgang van zorg in een kliniek naar zorg bij de mensen thuis en men heeft zich niet gerealiseerd wat het bericht over sluiting in Weert teweeg zou brengen. Dat is jammer, eerder melden en meer toelichting had veel vragen en onrust voorkomen'.
 
De raadsleden die aanwezig waren maandagavond zijn duidelijk gerustgesteld.
 
Opvallend was dat de PvdA maandag begripvol luisterde maar één dag later tijdens de commissievergadering Inwoners ineens nog veel meer vragen en zorgen had. Alsof de uitleg niet was aangekomen. Waarom die vragen niet één dag eerder aan de managers van Vincent van Gogh, zorgverleners en een clieënte gesteld? Waarom voor de ervaringsdeskundigen knikken en een dag later voor de microfoons eigenlijk hùn verhaal weer in twijfel trekken door antwoorden ter discussie te stellen? Voor een partij die zoveel verantwoordelijkheid voor de zorg heeft gedragen niet sjiek.
 
Het blijft natuurlijk wel zaak om de afspraken in de gaten te houden. De zorg voor kwetsbare mensen in Weert moet goed blijven. En net als altijd, de SP heeft een hulpdienst, de SP heeft raadsleden en de SP heeft een wethouder. Als er problemen of vragen zijn, meld het en ze komen altijd op de juiste plek terecht!
 

U bent hier