h

'De handen ineenslaan om iets te bereiken'

6 januari 2017

'De handen ineenslaan om iets te bereiken'

Foto: onbekend / SP

Mathijs Fiddelaers, (26 jaar) cap op, baardje, vrolijke ogen. Woont samen met Nelleke (24 jaar) en de katten meneer Frits en Harry. Komt uit Nederweert, werkt in Amersfoort bij de SP. Hij gaat ’s morgens nog vóór 7 uur de deur uit en is twaalf uur later weer thuis. Toch zegt Mathijs: “Dit voelt niet als werken. Ik heb een prachtbaan.”

Hoe ben je in contact gekomen met de SP?

Op mijn vijftiende werd ik lid van de SP. Dat komt door mijn oma, Diny Nagel. Voor haar was elk mens evenveel waard. Het maakte niet uit hoe oud je was of waar je vandaan kwam.

Ze liet iedereen in zijn waarde en ze kwam op haar rechten. “Je moet je mond open doen”, zei ze. “Praat met mensen en ga de straat op als je iets wilt veranderen.” Van haar heb ik geleerd dat je de handen ineen moet slaan om iets te bereiken.

Ik mocht vaak bij haar logeren en we hadden lange gesprekken. Ze vertelde verhalen van vroeger, over socialisme en actie voeren. Haar vader kwam uit Drenthe en was een echte communist.

In 2005 hebben we met nog andere mensen de SP-afdeling Nederweert opgericht. We deelden folders uit en gingen samen de markt op. De afdeling liep heel goed, totdat er onenigheid ontstond en mijn oma stopte met de partij. Ook ik stopte, want ik was solidair met haar. Maar evengoed bleef ze zich actief inzetten tegen onrecht.


IK WERD GEVRAAGD OM ME WEER BEZIG TE GAAN HOUDEN MET ROOD, EN NATUURLIJK ZEI IK JA!


Toen mijn oma in 2014 overleed, werd ik opnieuw lid van de SP. Ik werd in Weert gevraagd om me weer bezig te gaan houden met ROOD, jong in de SP. Natuurlijk zei ik ‘ja’, want ik vind het heel leuk om samen actie te voeren. En toen er een half jaar geleden een vacature was bij de landelijke SP in Amersfoort, voor een medewerker van ROOD solliciteerde ik en werd ik aangenomen.

Ik geef ondersteuning aan het bestuur van ROOD. Reageren op vragen van scholieren, mails en telefoon beantwoorden, het ledenbestand bijhouden. We werken met enthousiaste mensen en hebben flink wat humor onder elkaar. Als ik bezig ben actieborden klaar te maken voor een demonstratie of een actie voorbereid voor in de Tweede Kamer, dan denk ik ‘wow, ik krijg hier loon voor!’

Vind je het niet vervelend om zo lang te reizen?

Helemaal niet! Hiervoor heb ik vijf jaar bij de pakketdienst van Post NL gewerkt in de regio Weert. Dat was ook leuk, maar deze baan is geweldig. In de trein kan ik heerlijk ontspannen en lees ik boeken. Lezen, dat deed ik vroeger niet, terwijl ik er nu van geniet. Ik lees nu een horrorthriller van Thomas Olde Heuvelt: Hex. Een gruwelijk goed boek. Maar ik lees ook politieke boeken, zoals van Yanis Varoufakis En de zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan en van Lenin Staat en revolutie. Over dat laatste boek debatteren we binnen ROOD. Heel interessant. Als ik naar mijzelf kijk, merk ik mijn kennis de laatste jaren is verbreed met meer historisch en maatschappelijk besef.

Heb je hobby’s?

Haha. Nee, daar heb ik geen tijd voor. Ook in de weekenden ben ik amper thuis door werk voor ROOD of de afdeling SP in Weert. Ik ga wel graag af en toe met vrienden naar PSV. Samen naar een voetbalwedstrijd. Gelukkig krijg ik heel veel steun van Nelleke. Nelleke lacht: “Hij geniet zó van zijn werk. Ik ben er nu een beetje aan gewend dat hij weinig thuis is. Ik ben ook lid van de SP geworden en we zijn ook wel eens samen actie aan het voeren.”


VOOR DE MEESTEN VAN ONS LIJKT HET NORMAAL DAT HET GELD NAAR DE GROTE BEDRIJVEN GAAT


Wat is je droom?

Een socialistische maatschappij natuurlijk. De eerste stap die daarvoor nodig is, is bewustwording van mensen. Wij zijn opgegroeid in deze kapitalistische en neo-liberalistische wereld. Voor de meesten van ons lijkt het normaal, dat het geld naar de grote bedrijven gaat. Hierdoor zijn de kansen niet voor iedereen gelijk en wordt het klassenverschil, het verschil tussen arm en rijk alleen maar groter. Ik vind, iedereen is gelijkwaardig en heeft evenveel rechten.

Hoe kijk jij aan tegen de komst van vluchtelingen in Europa?

Er zijn mensen die zeggen: ‘Ze pikken onze banen en woningen in.’ Dat klopt niet. Het zijn niet de vluchtelingen die er de oorzaak van zijn dat er te weinig werk is en te weinig woonruimte. Nee, dat ligt aan het systeem en het beleid. Het is beleid dat woningcorporaties de voorraad sociale huurwoningen verkleinen door de verkoop van huurwoningen. Het is het beleid dat bedrijven uitwijken naar lage-loon-landen en kiezen voor goedkopere arbeidskrachten, bezuinigingen doorvoeren en flexcontracten inzetten. We moeten mensen er bewust van maken dat deze keuzes ten grondslag liggen aan ongelijkheid, woning schaarste en werkloosheid. Ik vind, dat je vluchtelingen gewoon moet helpen. Wat maakt jou beter dan een ander? De Nederlandse wet geldt voor iedereen die hier verblijft en je moet iedereen gelijkwaardig behandelen.

Je plannen voor 2017?

In 2017 mag ik beginnende ROOD-groepen begeleiden; hoe je actie voert en de straat op gaat. De Tweede Kamer verkiezingen staan voor de deur. ROOD is bezig met een campagne tegen flexcontracten. Door deze contracten gaan jongeren van flutcontract naar flutcontract en is er minder zicht op een vast contract en de zekerheid die hiermee samenhangt. We krijgen het megadruk in 2017 met veel acties. Ik heb er heel veel zin in. Je hoort er nog wel van”, zegt hij met een brede glimlach.

Tekst Riya Geboers

U bent hier