h

Weert wordt proefgemeente noodbevel criminele asielzoekers

21 december 2016

Weert wordt proefgemeente noodbevel criminele asielzoekers

De afgelopen dagen was het noodbevel dat burgemeester Heijmans heeft uitgevaardigd om de overlast van criminele asielzoekers tegen te gaan in het nieuws. Een groep van inmiddels zo'n vijfentwintig asielzoekers uit veilige landen als Marokko, Algerije en Georgië mag tijdens de feestdagen het AZC terrein niet verlaten. Dat meldde de burgemeester vanavond aan het begin van de raadsvergadering.

Zo een maatregel is niet niks volgens de burgemeester maar het zijn dan ook aantoonbare criminelen. Ze mogen het terrein niet verlaten en moeten zich drie maal per dag melden. De groep heeft niet alleen in Weert overlast veroorzaakt maar ook in de omgeving zoals in Eindhoven.

Een aantal personen met huisarrest hebben hierover gemord, de meesten hebben zich erbij neergelegd. Tijdens de feestdagen zal er regelmatig overleg plaatsvinden tussen de burgemeester, de politie en het openbaar ministerie waaronder zelfs op tweede kerstdag om per moment te bekijken hoe het gaat.

Om ervoor ze zorgen dat er geen problemen gaan ontstaan is Weert zelfs benoemd tot proefgemeente. Mocht de nood aan de man zijn bijvoorbeeld omdat er op een bepaald moment te weinig mankracht is om het huisarrest te handhaven dan kan Weert direct een beroep doen op de landelijke overheid.

Door de gemeenteraad werd instemmend gereageerd op het noodbevel.  

U bent hier