h

6 april referendum: stem tegen

5 april 2016

6 april referendum: stem tegen

Foto: Bas de Meijer / De Tribune / SP

Zes april wordt een historische dag. U mag dan zeggen of u voor of tegen het verdrag van de Europese Unie met Oekraïne bent. Normaal worden kiezers niet bij dit soort vragen betrokken. Een buitenkans dus volgens SP-fractievoorzitter Emile Roemer. ´Ik roep iedereen op; zeg op 6 april luid en duidelijk NEE.´

NEE?

Dit verdrag is slecht voor Oekraïne, slecht voor Europa en slecht voor ons. In Oekraïne wordt een gewapend conflict uitgevochten en dit verdrag was daarvoor deels de aanleiding. Dit conflict heeft aan bijna 10.000 mensen het leven gekost; meer dan een miljoen zijn op de vlucht. Het land raaks steeds verder verscheurd. Dit verdrag zal dat alleen maar erger maken.

De Oekraïense bevolking wil dit verdrag toch?

In het verdrag staat dat er een “krachtige steun” is in Oekraïne voor de Europese koers. Maar de waarheid is dat de Oekraïners hopeloos verdeeld zijn. Een deel van de bevolking is etnisch Russisch of spreekt Russisch. De discussie over de koers van Oekraïne – richting Oost of richting West – is uitgedraaid op een getouwtrek tussen grootmachten. De bevolking betaald daarvoor een hoge prijs.

Waarom zeg je dat het verdrag slecht is voor Europa?

‘Oekraïne is een van de meest corrupte landen ter wereld. Schatrijke oligarchen hebben de politiek, economie en justitie in hun zak. Het verdrag regelt dat er één aaneengesloten markt komt. Dat betekend open grenzen voor corruptie. De kans is groot dat wij vele miljoenen euro’s belastinggeld naar corrupte Oekraïners zullen zien wegvloeien’

Het verdrag is ook slecht voor Nederland zeg je?

‘Nederlandse werknemers zullen nog meer dan nu moeten concurreren tegen extreem lage lonen in Oekraïne. Verouderde of op de Russische economie gerichte bedrijven zullen de open Europese markt niet overleven. Vele Oekraïense werkelozen zullen ergens anders in Europa werk moeten zoeken’

‘Dit verdrag maakt van Oekraïne een wingewest. Maar let op: niet de mensen, maar de grote bedrijven profiteren daarvan. Die bevordering van de export van Oekraïne zal bijvoorbeeld worden opgebracht door de Europese belastingbetaler. De winsten gaan naar de superrijken en multinationals. Die zijn dan ook vóór en steken veel geld in de ja-campagne. Het zijn echter de gewone mensen die daar én hier de rekening betalen.’

Dus?

Wie het beste voorheeft met Oekraïne, Europa en Nederland stemt op 6 april TEGEN het verdrag.’

U bent hier