h

Woee kinne vae bâwwe?

17 februari 2016

Woee kinne vae bâwwe?

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Vorige week bleek wederom dat het carnaval, oftewel de Vastelaovundj in Weert nog steeds een groot volksfeest is. Hoogtepunten zijn altijd de optochten die in de wijken, dorpen en op carnavalszondag door het centrum van de stad trekken. Maar verenigingen die de prachtigste praalwagens willen bouwen luiden de noodklok. Aan vrijwilligers en enthousiasme geen gebrek, aan plek om ze te bouwen wel. De SP vroeg daarom vanavond tijdens de commissievergadering Ruimte of de gemeente hierin een rol kan spelen.

Meerdere malen werd de SP in de afgelopen tijd benaderd over dit probleem. Tijdens de Groeëte Rogstaekersoptocht waren er maar twee grote praalwagens van Weerter makelij te bewonderen. En dat is natuurlijk jammer omdat er binnen de Weerter carnavalsverenigingen nog steeds veel animo is om te bouwen.

Gelukkig kwamen de bouwers ook zelf met oplossingen.

Zo zou er wellicht gebruik gemaakt kunnen worden van gebouwen van de voormalige Van Hornekazerne of het MOB-complex aan de Diesterbaan. Ook zou er een Brabants voorbeeld gevolgd kunnen worden: bouwen in zogenaamde ‘nishutten’. Nishutten zijn tijdelijke constructies veelal op boerenerven gemaakt met steigerbuizen en bedekt met zeil waar in de buurprovincie regelmatig praalwagens gebouwd worden. De SP vroeg of dat er vergunningen nodig zijn voor dergelijke constructies en of de gemeente daar als dat het geval is soepel mee om wilde gaan.

De wethouder legde de bal echter helaas vooral bij de verenigingen neer. Er is een bouwhal beschikbaar aan de Dr.Schaepmanstraat. Daarvoor moet echter wel betaald worden. Men kan volgens de wethouder zelf in gesprek gaan met de nieuwe eigenaar van de voormalige van Horne Kazerne. En men kan ook zelf in gesprek gaan met de eigenaar van het MOB-complex.

Een nishut werd door de wethouder niet afgewezen en daarover kunnen de verenigingen contact opnemen met de gemeente.

Wat de SP betreft een tamelijk vlak antwoord dat echter wel kansen biedt. De nishutten zijn dus een serieuze optie. De SP zal opnieuw in gesprek gaan met de diverse carnavalsverenigingen. De partij vindt dat als verenigingen hun nek uitsteken de gemeente dat ook moet doen. SP raadslid Jeroen Goubet; 'Als er geen vaste ruimte beschikbaar is dan moet de oplossing in een tijdelijke ruimte gezocht worden. Nishutten zijn in Brabant heel normaal, dus waarom zou dat in Weert niet kunnen.?'

Wordt vervolgd.

U bent hier