h

Waarom wordt de beverdam in de Houtstraatlossing steeds weggehaald?

2 november 2015

Waarom wordt de beverdam in de Houtstraatlossing steeds weggehaald?

Foto: fam. van den Hurck / SP Weert

Sinds enige tijd is er in het natuurgebied de Moeselpeel in Weert een bever actief. In een bocht in de Houtstraatlossing vlakbij de aansluiting op de Leukerbeek heeft het dier een dam gebouwd. De dam wordt regelmatig verwijderd maar de bever laat zich niet kisten en bouwt steeds een nieuwe. De SP vindt het jammer dat de dam steeds wordt weggehaald en heeft navraag gedaan bij het Waterschap en Natuurmoumenten.

De Leukerbeek is vorig jaar door Waterschap Peel en Maasvallei opnieuw ingericht en sindsdien in beheer bij Natuurmonumenten. Een groot deel van de beek is weer slingerend gemaakt en het gebied eromheen natter juist om dieren zoals de bever zich meer thuis te laten voelen. Maar nu het dier zich daadwerkelijk in een zijbeek in Weert gevestigd heeft wordt zijn bouwwerk steeds opgeruimd.

En dat is vreemd want de bever is een zwaar beschermde diersoort volgens de Flora- en faunawet en zijn bouwwerken mogen niet zomaar verstoord worden. ‘Verwijderen dammen of bomen uit de waterloop alleen bij (dreigende) schade aan bebouwing, infrastructuur,landbouw. Zo mogelijk een bypass langs de dam aanleggen. Ontmoedigen van het gebruik van dammen of het wegvangen van dieren alleen indien alternatieven ontbreken. Begeleiding door een deskundige is noodzakelijk,’ zo schrijft de wet voor.

Voor zover de SP kan bezien levert de beverdam op de plek waar deze door de bever aangelegd wordt geen hinder aan infrastructuur, bebouwing of landbouw op. Het omliggende gebied is reeds erg bosrijk en nat. Ook zorgt de opstuwing van de Houtstraatlossing door de dam niet direct voor overstromingsgevaar. In het geval dat dit wel zo zou zijn dan is er ter plekke voldoende ruimte om een bypass aan te leggen. Een andere mogelijkheid is het slechts aftoppen en niet geheel verwijderen van de dam.

Foto: fam. van den Hurck / SP Weert

Beverdam in de Leukerbeek op 15 juli 2015

Foto: fam. van den Hurck / SP Weert

Dezelfde plek op 7 oktober. De dam is verwijderd

Ook buurtbewoners en mensen die wel eens in het gebied wandelen vinden het steeds weer verwijderen van de dam jammer. De stammen en takken worden bovendien op een steeds grotere berg langs de beek gedumpt. De SP heeft daarom in een brief aan het Waterschap en Natuurmonumenten gevraagd waarom de dam weggehaald wordt en of er geen alternatieven zijn.

De bever is aan een opmars bezig in Nederland. Vooral in het stroomgebied van de Maas waartoe ook de Leukerbeek behoort voelt het dier zich goed thuis. De bever is het grootste knaagdier dat in onze streken voorkomt en kan, staart niet meegerekend, wel 1.30 meter lang worden. Het dier is schuw, leeft in en om het water waar hij ’s nachts en ’s avonds bomen omknaagd. Van de stammen bouwt hij een dam waarachter een zogenaamde bevervijver ontstaat. Hier bouwt hij ook van stammen en takken zijn verblijf, een burcht genaamd. De burcht vormt een eiland in de bevervijver en is alleen onder water te bereiken. Op deze manier houdt de bever indringers op afstand.

Foto: fam. van den Hurck / SP Weert

Nieuwe dam op 11 oktober jongstleden.

U bent hier