h

Twee tientjes OZB voor minder bezuinigingen verenigingen en schrappen bezuinigingen minima

13 november 2015

Twee tientjes OZB voor minder bezuinigingen verenigingen en schrappen bezuinigingen minima

De SP heeft gisterennacht ingestemd met de begroting van de gemeente Weert voor 2016. Ondanks hele flinke bezuinigingen worden kwetsbare groepen zoals de mensen die zorg nodig hebben en mensen met een kleine beurs gespaard. Ook verenigingen worden ontzien.  ‘Zóveel, zó sociaal, én bezuinigen om de tent op orde te krijgen, het had bijna niet beter gekund,'aldus de SP fractievoorzitter Jeroen Goubet.

De begroting was het eindresultaat van een lange mars naar het op orde krijgen van het huishoudboekje. Vanaf het moment dat de SP in 2014 mee ging doen in het stadsbestuur van Weert leek het wel puinruimen. Want er zijn nogal wat gevolgen van verkeerde keuzes in de laatste tien jaar die de gemeente nog steeds met zich meesleept. Maar eerlijk gezegd, ook veel onverwachte kortingen vanuit Den Haag en een forse toename van het aantal mensen dat een uitkering aan heeft gevraagd zorgden ervoor dat het Weerter huishoudboekje in het rood ging. Maar er is nu orde op zaken gesteld.

Foto: Riya Geboers / SP Weert

Wethouder Geert Gabriëls (Weert Lokaal) tijdens een onderonsje met Jeroen Goubet (SP) tijdens een schorsing in de begrotingsbehandeling.

Orde op zaken stellen betekende afgelopen donderdag ook vervelende keuzes maken. En de discussie kwam eigenlijk hier op neer: Óf de OZB, zeg maar de belasting voor huizenbezitters verhogen, óf de Weerter verenigingen flink korten. De keuze was aan de raad.

De SP gaat uiteraard voor maximaal sociaal. Maar er ontstond tijdens de vergadering een flinke tegenstelling tussen de VVD en Weert Lokaal, de partijen die samen met de SP het stadsbestuur vormen. Ze kwamen er onderling niet uit ondanks een bemiddelingspoging van de SP om én een beetje minder te korten op de verenigingen én een beetje minder OZB verhoging te doen

Uiteindelijk gaat de OZB omhoog en leveren de verenigingen daardoor minder in op subsidie.

Omhoog betekend trouwens voor iemand die in een naar Weerter maatstaven gemiddeld huis van ruim twee ton woont slechts twee tientjes per jaar. Laten we het maar niet hebben over de absurde verhogingen die huurders de afgelopen jaren door Den haag door de strot zijn geduwd!

Alle partijen stemden in met de begroting.

De SP haalde verder flinke punten binnen zoals het schrappen van alle bezuinigingen op zaken die mensen met een smalle beurs zouden raken.

Weert blijft juist investeren in minima en er worden duidelijk ralaties gelegd met zorg, arbeid en ondersteuning. De SP is nog veel ambitieuzeer op dit gebied maar dat komt later.Ze blijven alle mogelijkheden om  mee te doen in Weert houden.

Mensen die het graag wat breder zouden hebben kunnen met hulp bijvoorbeeld hun kinderen aan het sporten houden of zelf een keer naar het theater gaan. 

De SP blijft kritisch op de gemeente. Er kan volgens de socialisten met steun van de raad gesneden worden in het management binnen de gemeente en ook de service moet beter. 

En misschien wel het allerbelangrijkste, de zorg blijft overeind. SP-wethouder Sterk doet het op ‘zijn’ terrein zorg zo goed dat de gemeenteraad geen wijzigingsvoorstellen op zijn ideeën en plannen had en hem dus het volste vertrouwen gaf om door te gaan op de goede weg. Iedereen binnen boord met de SP!

U bent hier